Caritas - Laudato Si | Aktualności | Ogłoszenie wyników Konkursu na inicjatywy ekologiczne dla Parafialnych Zespołów Caritas w 2019 roku

Po raz pierwszy w naszym projekcie rozstrzygamy konkurs na dofinansowanie oddolnych inicjatyw, które pojawiły się w strukturach Caritas w różnych miejscach Polski. Wśród najciekawszych pomysłów znalazły się m.in. ogrody społeczne, sposoby na deszczówkę, warsztaty z tworzenia w 100% biodegradowalych środków czyszczących i kosmetyków i wiele, wiele innych. Wszystkim bardzo dziękujemy za przesłane inicjatywy, a tym którym się nie udało w tym roku uzyskać dofinansowania – na pocieszenie – kolejna edycja już w przyszłym roku!

Szczegółowe instrukcje dotyczące kolejnych kroków zostaną przekazane przez Animatorów diecezjalnych Wspólnoty Caritas Laudato si’ oraz drogą e-mailową.

Na podstawie zebranych ocen członków komisji konkursowych, postanowiliśmy warunkowo przyznać dofinansowanie następującym inicjatywom Parafialnych Zespołów Caritas:

Tytuł inicjatywy Parafialny Zespół Caritas
Laudato si’ w życiu Parafii Jaczów Św. Apostołów Szymona i Judy Tadeusza w Jaczowie
„Człowiek  stworzony do miłości” – wg Encykliki Laudato si’ Papieża Franciszka Najświętszej Trójcy w Zielonej Górze (Ochla)
Ekologiczna oaza parafialna Św.Stanisława Kostki w Zielonej Górze
Społeczny Ogród Parafialny w Bytnicy – II etap Św. Apostołów Piotra i Pawła w Bytnicy
Utworzenie Ogrodu Biblijnego w miejscowości Ostrów MB Królowej Polski w Ostrowie
Parafialny Zespół Caritas w Leszczawie Dolnej Narodzenia Św. Jana Chrzciciela w Leszczawie Dolnej
Zakątek św. Franciszka Św.  Józefa Rzemieślnika w Zagórzu
Troska o Wspólny Dom – edukacja ekologiczna w parafii Najświętszego Serca Pana Jezusa w Radymnie
Bezpieczne użytkowanie instalacji grzewczych starszego typu w okresie zimowym na terenie parafii Św. Jadwigi w Białogardzie
Słoik św. Franciszka Matki Bożej Różańcowej w Sławoborzu
Kurs gospodarności: „ABC franciszkańskiej gospodarności” Narodzenia Najświętszej Marii Panny w Szczecinku
Ptasie Radio w Tymieniu Matki Boskiej Królowej Polski w Śmiechowie
Ogród Maryi w Sieklówce Św. Stanisława BM w Sieklówce, Bieździedza
Bądź naturalny Przemienienia Pańskiego w Ropczycach
EKO DOM–EKO JA Maksymiliana Marii Kolbego w Gliniku
EKO-WITKO Św. Michała Archanioła w Ropczycach
HUMUS-PIĘKNA ZIEMIA Narodzenia NMP w Jaworznie
Zagórski ogród parafialny Jezusa Chrystusa Najwyższego i Wiecznego Kapłana w Sosnowcu
Zakup poidełek i spotkania edukacyjne: Przyroda to moja przyjaciółka Św. Wojciecha Męczennika w Czeladzi
PZC przy parafii NMP Anielskiej W Dąbrowie Górniczej

Ruszył konkurs grantowy na projekty ekologiczne

Caritas Polska przeznaczy 400 tysięcy złotych na inicjatywy ekologiczne. W ramach projektu „Ekologia integralna encykliki Laudato Si’ w działaniu Wspólnot Caritas i społeczności lokalnych”, dofinansowanego przez Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, Caritas ogłasza konkurs na lokalne działania edukacyjne, aktywizacyjne czy gospodarskie w duchu ekologicznej "troski o wspólny dom" papieża Franciszka.

Tu liczy się inicjatywa!

Ten wrzesień zapowiada się ekscytująco! Trzy konkursy grantowe w każdej z pięciu diecezji biorących udział w naszym projekcie.

Ekologia integralna w praktyce. „Zrobimy, co możemy”

Żyjemy w epoce supermarketów. Wzrok nasz nie wybiega poza sklepowe półki, promocyjne gazetki i wypełnione tanimi produktami magazyny sklepów internetowych. Póki za pomocą karty płatniczej możemy zaspokoić większość podstawowych potrzeb, a mimo komunikatów o suszy, woda wciąż leci z kranu, póty degradacja środowiska naturalnego będzie poza zasięgiem naszej uwagi.

diecezja przemyska
diecezja rzeszowska