Caritas - Laudato Si | Biblia z ruin WTC z przesłaniem „w trosce o wspólny dom”
Biblia z ruin WTC z przesłaniem „w trosce o wspólny dom”

Do Muzeum Pamięci 11 Września w Nowym Jorku trafił egzemplarz Biblii, znaleziony na pogorzelisku WTC. Wtopił się w bryłę stali. Był i jest do dziś – otwarty na słowach Ewangelii według św. Mateusza: „Słyszeliście, że powiedziano: Oko za oko i ząb za ząb! A Ja wam powiadam: Nie stawiajcie oporu złemu. Lecz jeśli cię kto uderzy w prawy policzek, nadstaw mu i drugi!”

W 2015 roku miejsce zamachu odwiedził papież Franciszek. Mówił wtedy: „Czuję wiele różnych emocji, stojąc tu w Ground Zero, gdzie odebrano życie tysiącom ludzi w bezsensownym akcie destrukcji. Tutaj ból jest namacalny”. Podkreślał: „Starajmy się być prorokami nie burzenia, ale budowania, prorokami pojednania, prorokami pokoju”.

11 września terroryści z Al-Kaidy porwali cztery samoloty. Dwa z nich uderzyły w bliźniacze wieże kompleksu World Trade Center w Nowym Jorku, trzeci w gmach Pentagonu w Waszyngtonie, czwarty rozbił się w Pensylwanii po interwencji pasażerów, którzy podjęli walkę z porywaczami.

W zamachu zginęło prawie trzy tysiące osób, wśród nich także Polacy. Ponad 6000 osób zostało rannych, 26 osób nadal uznaje się za zaginione.

źródło zdjęcia: Stamford School’s History Department, Lincolnshire, UK

Czy biznes jest gotowy na minimalizm? Encyklika „Laudato si'” papieża Franciszka na Forum Ekonomicznym

Nadmierna ingerencja w ekosystem i gospodarka nastawiona wyłącznie na zysk ogranicza swoją przestrzeń rozwojową. Zmiana modelu zarządzania, produkcji i gospodarowania surowcami pozwoli stworzyć gospodarkę bardziej uczciwą. Ekonomia przyszłości musi poszukiwać innowacyjnych rozwiązań z myślą o kolejnych pokoleniach, odwołując się także do przeszłości. Czy biznes jest gotowy na minimalizm? – to jedno z pytań jakie padło do przedstawicieli świata biznesu podczas panelu „Laudato Si – pochwała społecznej innowacyjności – szansa dla biznesu”, zorganizowanego przez Caritas Polska podczas Forum Ekonomicznego 2019 w Krynicy.

Ekologia integralna w praktyce. „Zrobimy, co możemy”

Żyjemy w epoce supermarketów. Wzrok nasz nie wybiega poza sklepowe półki, promocyjne gazetki i wypełnione tanimi produktami magazyny sklepów internetowych. Póki za pomocą karty płatniczej możemy zaspokoić większość podstawowych potrzeb, a mimo komunikatów o suszy, woda wciąż leci z kranu, póty degradacja środowiska naturalnego będzie poza zasięgiem naszej uwagi.