Caritas - Laudato Si | Czas dla Stworzenia. Franciszek, Laudato si’ i troska o wspólny dom – Ziemię
Czas dla Stworzenia. Franciszek, Laudato si’ i troska o wspólny dom – Ziemię

Chrześcijanie z całego świata od 1 września do 4 października jednoczą się w modlitwie i trosce o wspólny dom – Ziemię. Kościół powszechny obchodzi „Season of Creation” – „Święto stworzenia”.

W codziennym zabieganiu zbyt często nie dostrzegamy wartości tego, co mamy, co otrzymaliśmy od Boga. Przestajemy być wrażliwi na piękno otaczającego nas świata. Papież Franciszek wprowadził do kalendarza Dzień Modlitw o Ochronę Świata Stworzonego. To zachęta dla nas, by z jednej strony doświadczyć piękna Stworzenia, do zachwytu nad nim, z drugiej okazja do podjęcia refleksji nad naszymi przyzwyczajeniami, które mogą stanowić wykroczenie przeciw Stworzeniu.

Kryzys ekologiczny jakiego jesteśmy świadkami, powinien doprowadzić nas chrześcijan do ekologicznego nawrócenia. Do tego między innymi zaprasza nas Papież Franciszek w encyklice Laudato si’, której tytuł zaczerpnięty jest z Pieśni słonecznej, napisanej przez świętego Franciszka z Asyżu. Dlatego właśnie niedziela po wspomnieniu tego Świętego, (które przypada 4 października), patrona ekologii, to czas, by razem ze swoją parafią czy wspólnotą modlić się i świętować w duchu Laudato si’.

Papa consagrada o Sínodo para a Amazônia a São Francisco de Assis

Dos Jardins Vaticanos, cerimônia para a consagração do Sínodo para a Amazônia a São Francisco de Assis.

Opublikowany przez Vatican News Piątek, 4 października 2019

Papież Franciszek zawierzył rozpoczynający się w niedzielę synod biskupów na temat Amazonii opiece świętego Franciszka z Asyżu. Dzisiaj zasadził w Ogrodach Watykańskich dąb z Asyżu.

W tym roku Niedziela Świętego Franciszka przypada 6 października 2019. Caritas Polska podejmując temat ekologicznego nawrócenia zaprasza do włączenia się w szereg spotkań wokół tego tematu: warsztatów, modlitwy i refleksji. W 2019 roku obchody Niedzieli Świętego Franciszka odbywają się w 5 diecezjach: zielonogórsko-gorzowskiej(parafia świętego Judy Tadeusza w Jaczowie, 22 września), koszalińsko-kołobrzeskiej (parafia pw. Ducha Świętego w Szczecinku, 4 października), sosnowieckiej (Dobrowa Górnicza Gołonóg, 13 października), przemyskiej (parafia świętego Marcina w Błażowej, 6 października) i rzeszowskiej (ośrodek Caritas diecezji rzeszowskiej w Myczkowcach, 6 października). „W tym roku tematem tym będzie zanieczyszczenie powietrza” – powiedział ks. Marcin Iżycki, dyrektor Caritas Polska. W atmosferze wspólnego świętowania piękna Stworzenia, poza wspólną modlitwą (dziękczynną i przebłagalną zarazem), chcemy jako Caritas Polska zachęcić do refleksji na temat naszego wspólnego dobra, jakim jest powietrze. Jak możemy zadbać o jego jakość, jaki my mamy na to wpływ i co może się stać jeśli o to, czym oddychamy, nie zadbamy? W kolejnych latach chcemy organizować cykliczne, coroczne Niedziele Świętego Franciszka poświęcone każdorazowo ważnemu problemowi społeczno-ekologicznemu” – podsumował dyrektor.

W 2020 r. w obchody Caritas Polska włączy się 12 diecezji.

„Nie damy sobie zabrać przyszłości”. Młodzi o strajku klimatycznym

W Australii i Oceanii, Azji, Afryce oraz Europie, młodzi wyszli na ulice miast apelując do światowych przywódców o powstrzymanie katastrofy klimatycznej. "Globalny Strajk dla Klimatu" ma zwrócić uwagę polityków i międzynarodowych korporacji na zmiany środowiskowe dokonujące się w konsekwencji działalności człowieka. W sumie w proteście uczestniczyła młodzież z ponad 150 krajów, w tym z Polski.

Ks. Marcin Iżycki: Organizując Niedzielę Świętego Franciszka Caritas Polska włącza się w obchody Święta Stworzenia

Od 1 września do 4 października kościół powszechny obchodzi „Season of Creation” – „Święto stworzenia”. W tym czasie Caritas Polska podejmując temat ekologicznego nawrócenia zaprasza do włączenia się w szereg spotkań wokół tego tematu: warsztatów, modlitwy i refleksji. W 2019 roku obchody tzw. Niedzieli Świętego Franciszka odbywają się w 5 diecezjach: zielonogórsko-gorzowskiej, koszalińsko-kołobrzeskiej, sosnowieckiej, przemyskiej i rzeszowskiej. W 2020 r. w obchody włączy się 12 diecezji.

Papież Franciszek do uczestników szczytu klimatycznego ONZ: „Przyszłość jest ich, nie nasza”

Franciszek zaapelował do uczestników szczytu klimatycznego ONZ, aby wraz z uczciwością, odpowiedzialnością i odwagą zaangażować ludzką inteligencję na służbę "postępu innego rodzaju, bardziej zdrowego, bardziej społecznego i bardziej integralnego". Wyraził przekonanie, że choć obecna sytuacja nie jest dobra, a planeta "cierpi", okno szansy jest nadal otwarte. Ojciec Święty przypomniał, że niszcząc Ziemię, odbieramy ją kolejnym pokoleniom. A jak zaznaczył, "Przyszłość jest ich, nie nasza".