Caritas - Laudato Si | EKOLOGICZNE PRZEPISY – proszek do prania, płyny, środki czystości
EKOLOGICZNE PRZEPISY – proszek do prania, płyny, środki czystości

Czy wiesz co znajduje się w Twoim proszku do prania? Czym wycierasz blaty? Jakie składniki mają kontakt z Twoją skórą, co wypełnia powietrze w Twoim domu?

Półki sklepowe uginają się od kolorowych produktów w plastikowych pojemnikach (tzw. „chemia domowa”). Pięknie pachną, są łatwo dostępne i bez problemu radzą sobie z każdym brudem. Niestety równocześnie coraz częściej dotykają nas problemy skórne, alergie, podrażnienia. Plastikowe opakowania trafiają na śmietnik i rozkładają się przez długie lata.

Mamy proste, sprawdzone, ekologiczne przepisy na domowe środki czystości, proszki do prania, płyny do płukania! Są niedrogie, łatwo dostępne (internet, sklepy), często sprzedawane w papierowych opakowaniach. Możesz mieszać je w słoikach, które już masz w domu i nie produkować dodatkowych śmieci. I najważniejsze – znasz skład!

PROSZEK DO PRANIA

DO PRANIA KOLOROWEGO

400g sody kalcynowanej (2 papierowe kubki)

100g sody oczyszczonej (pół papierowego kubka)

50g płatków mydlanych (2 papierowe kubki)

DO PRANIA BIAŁEGO

100g sody kalcynowanej (pół papierowego kubka)

400g sody oczyszczonej (2 papierowe kubki)

50g płatków mydlanych (2 papierowe kubki)

Zetrzyj mydło na tarce lub użyj przygotowanych płatków mydlanych. Płatki mydlane i pozostałe składniki wsyp do słoika, zakręć i wstrząśnij, aby wymieszać składniki. Stosuj ok. 60 ml proszku do każdego prania.

PŁYN DO PŁUKANIA TKANIN

50g kwasku cytrynowego (ok. 1/3 papierowego kubka)

450 ml wody

olejek eteryczny (kilka kropli)

50 ml 40% wódki (opcjonalnie)

Składniki wymieszaj w słoiku lub butelce. Energicznie potrząsaj, aby się rozpuściły. W cel trwałego połączenia składników najpierw zmieszaj wódkę z olejkiem eterycznym, a następnie zmieszaj z pozostałymi składnikami. Stosuj 125 ml płynu z połową wsadu, 250 ml z pełnym wsadem prania.

Płyn do czyszczenia

50g kwasku cytrynowego (ok. 1/3 papierowego kubka)

20g sody oczyszczonej (ok. ¼ papierowego kubka)

250 ml wody

olejek eteryczny (kilka kropli)

50 ml 40% wódki (opcjonalnie)

5 g płatków mydlanych (1/4 papierowego kubka)

Do słoika wsyp kwasek i sodę. Dodaj kilka ml wody. Zajdzie gwałtowna reakcja (wydziela się CO2). Po zakończeniu pienienia się dodaj resztę składników. Dokładnie wymieszaj. W celu trwałego połączenia składników zmieszaj wódkę z olejkiem eterycznym, a następnie dodaj do pozostałych składników. W celu wytworzenia bardziej uniwersalnego środka czyszczącego można dodać rozpuszczone w ciepłej wodzie płatki mydlane.

Pasta czyszcząca

25g płatków mydlanych (1 papierowy kubek)

100g sody oczyszczonej (pół papierowego kubka)

woda