Caritas - Laudato Si | Módlmy się za Australię. Rośnie bilans ofiar pożarów
Módlmy się za Australię. Rośnie bilans ofiar pożarów

Wschodnie wybrzeże Australii pustoszą największe w historii kraju pożary lasów. Zginęło 29 osób i blisko miliard zwierząt, spłonęło 13 milionów akrów terenów zielonych.

Każdego dnia z trawionej żywiołem części Australii przychodzą tragiczne wieści. Media społecznościowe zapełniają przerażające zdjęcia i filmy ludzi oraz natury pochłanianej przez ogień. Służby potwierdziły śmierć 29 osób.

Wojskowe śmigłowce i okręty ewakuowały tysiące mieszkańców i turystów z najbardziej zagrożonych obszarów. Ponad 50 tys. ludzi jest pozbawionych prądu, w części miast nie ma dostępu do wody pitnej. W supermarketach brakuje podstawowych produktów, jak chleb czy mleko.

Australia w ogniu

Skala żywiołu jest ogromna. Pożary w Australii objęły ponad 13 milionów akrów lasów i buszu. Tym samym przekroczyły sześciokrotnie pożary Puszczy Amazońskiej w Brazylii z 2019 roku.

The terrifying scale of Australia's bush fires | #AustraliaBurning

An area more than twice the size of Wales is on fire in Australia. This is the terrifying scale of Australia's bush fires.

Opublikowany przez JOE.co.uk Czwartek, 2 stycznia 2020

Sytuacja wymknęła się spod kontroli w dwóch stanach na wschodnim wybrzeżu Australii. W Nowej Południowej Walii 130 pożarów strawiło już 264 000 hektarów na zachód od Sydney. 48 pożarów zlokalizowano w stanie Victoria, w ogniu znalazło się już 320 tys. hektarów.

A little tribute ❤️#weareaustralianSong Credit: I am Australian sung by Dami Im, Jessica Mauboy, Justice Crew, Nathaniel, Samantha Jade & Taylor HendersonWritten by Bruce Woodley of The Seekers and Dobe Newton of The Bushwackers.Opening image credit: Martin Von Stoll Instagram @stoll_photography Credit to photographer: Nick Moir Instagram @nampixCredit to artist: Amy Naef Instagram Amy Naef – ArtCredit to Photographer: Matthew Abbott Instagram @mattabbottphoto Credit to Photographer: Stella Reid Instagram @wildhaven_australia (Cooper & Merlot)Credit to Photographer: Renae Bruce (Patrick Boyle’s sister in law) Credit to Photographer: Adam Stevenson Instagram @adamstevo84Credit to Photographer: Saeed Khan afp – Getty Images Instagram @saeed_khan_afpCredit to Photographer: Brad FleetInstagram Brad FleetCredit to Photographer: Allison Marion Credit to Photographer: Sean DaveyInstagram @sean_daveyCredit to Photographer: David Gray – Getty Images Credit to Photographer: Peter ParksInstagram @parks_peterCredit to Photographer: Daniel Kirkman Instagram @somethingvisualFor those that are wanting a copy to share outside of social media I have uploaded it to YouTube for you to use 🥰https://youtu.be/-fLAL5CyHkg

Opublikowany przez Tammy Roberts Piątek, 3 stycznia 2020

Zastępca komisarza ds. straży pożarnej w Nowej Południowej Walii Rob Rogers ostrzegł, że ogień i żar niesione przez wiatr mogą wywołać nowe pożary lub powiększyć istniejące. „Istnieje możliwość przekroczenia przez pożar tamy (Warragamba) i przeniesienia się ognia na zachodnie przedmieścia Sydney” – dodał.

Zdjęcie udostępnione przez Departament Środowiska, Ziemi, Wody i Planowania regionu Gippsland w Australii, pokazujące kłęby dymu podczas pożaru w East Gippsland (Victoria).

Miliard zwierząt mniej

Naukowcy z uniwersytetu w Sydney alarmują, że pożary spowodowały śmierć blisko miliarda zwierząt: ssaków, ptaków i gadów. Zagrożone wyginięciem są całe gatunki. Od września w ogniu zginęło ponad 10 tysięcy koali, to ponad 1/3 całej populacji, którą z trudem przez ostatnie lata odbudowywano w tym regionie. Informację, że naturalne siedliska koali zostały totalnie zniszczone w Mid North Coast potwierdziła australijska minister środowiska Sussan Ley.

About 5 million animals have died in Australia's fires

About 5 million animals have died in Australia's fires | At least eighteen people were killed in a fire in Australia. In addition, about 5 million animals have died in the fire. For more than two months, the country has been burnt by a devastating fire.

Opublikowany przez Animals Fact Piątek, 3 stycznia 2020

Szybko przemieszczające się zwierzęta, jak kangury, o ile ogień nie odetnie im drogi ucieczki, przenoszą się poza obręb objęty pożarem.

Naukowcy i ekolodzy przekonują, że rzeczywistej liczby zabitych przez ogień zwierząt nigdy nie poznamy. Wiele obszarów pożar trawi tak długo, że odnalezienie ciał zwierząt i ich policzenie będzie niemożliwe.

Źródła: Australia bush fires, 9news Australia, Australia News, PAP

„Nie damy sobie zabrać przyszłości”. Młodzi o strajku klimatycznym

W Australii i Oceanii, Azji, Afryce oraz Europie, młodzi wyszli na ulice miast apelując do światowych przywódców o powstrzymanie katastrofy klimatycznej. "Globalny Strajk dla Klimatu" ma zwrócić uwagę polityków i międzynarodowych korporacji na zmiany środowiskowe dokonujące się w konsekwencji działalności człowieka. W sumie w proteście uczestniczyła młodzież z ponad 150 krajów, w tym z Polski.

Creatio Continua. „Aby ocalić naturę, musimy ocalić siebie”

Pod hasłem „Ekologia integralna i wyzwania antropocenu” odbyła się konferencja naukowa poświęcona zmianom klimatycznym i roli człowieka w ich kreowaniu. W Krakowie (15-16 listopada 2019 r.) spotkali się eksperci, naukowcy i praktycy aby z uwagą przyjrzeć się wyzwaniom klimatycznym oraz kondycji człowieka i społeczeństw w dobie kryzysu ekologicznego.

Nowe drogi z Amazonii

„Amazonia: nowe drogi dla  Kościoła i na rzecz ekologii integralnej” to temat rozpoczynającego się w Watykanie (6-27 października) Synodu Biskupów. Czy Amazonia jest naprawdę tak ważna, aby poświęcić jej cały synod? Co kryje się pod pojęciem ekologii integralnej? Jakie będą owe nowe drogi dla Kościoła?