Caritas - Laudato Si | Mydło robimy, środowisko chronimy
Mydło robimy, środowisko chronimy

Uczniowie klasy pierwszej IX LO w Rzeszowie własnoręcznie wykonali mydła na bazie naturalnych składników. Warsztat poprowadziła Renata Płoskoń w ramach projektu „Mydło robimy – środowisko chronimy”. Zajęcia zostały dofinansowane w Konkursie na inicjatywy ekologiczne dla Szkolnych Kół Caritas w 2019 roku.

Młodzież ściśle trzymała się receptur, ale foremek używała różnych. Oprócz gotowych, ozdobnych, także takich z recyklingu, które zbierała w ostatnich tygodniach – tuby po chipsach, kartoniki po mleku, itp.

Co jeszcze będzie potrzebne?

Jak powstaje mydło – najpierw część teoretyczna warsztatów …

Precyzja i bezpieczeństwo.

…prawie finał….

Teraz „leżakowanie”

Za kilkadziesiąt dni gotowe do użycia.

Piękne i naturalne!

Abp Stanisław Gądecki: zadbajmy o ekologię naszych serc

"Niektórzy chrześcijanie drwią z troski o środowisko naturalne. Inni są bierni i niechętnie zmieniają swoje przyzwyczajenia. Potrzebujemy nawrócenia ekologicznego. W żadnym przypadku Biblia nie daje podstaw do despotycznego antropocentryzmu, który nie interesuje się losem innych stworzeń. Człowiek obdarzony inteligencją musi szanować prawa natury i tę delikatną równowagę, jaka istnieje między bytami tego świata”

Nie zmieniaj klimatu, zmień przyzwyczajenia

Anomalie pogodowe oraz wynikające z nich ludzkie dramaty, skłaniają do refleksji i stanowią powód do dyskusji o roli człowieka w ich występowaniu. O zmianie klimatu dziś dużo się mówi. Jednak zmiana postaw wymaga działania. Kto podejmie wezwanie papieża Franciszka do ekologicznego nawrócenia?

Bieszczadzkie spotkania z dzięciołami

Pierwszego zielonego dzięcioła zobaczyłam wkrótce po przeprowadzce w Bieszczady. Podekscytowana zadzwoniłam do znajomego ornitologa z informacją, że nie dość, że zielony, to jeszcze chodzi po trawie. A on na to, że bardzo by się zdziwił, gdybym powiedziała, że go widziałam na drzewie...