Caritas - Laudato Si | Siedem Aniołów z Laudato si
Siedem Aniołów z Laudato si

Ambasada Mobilna Laudato si po raz kolejny ruszyła w trasę, by zaprosić do uważniejszego życia w duchu ekologii integralnej! Tym razem odwiedziliśmy projekt Siedem Aniołów (17-22 sierpnia, Górka Klasztorna), włączając się w twórcze działania i warsztaty.

Siedem Aniołów do projekt społeczno-ewangelizacyjno-ekologiczny, a hasło Laudato si było dla organizatorów i uczestników ważne od samego początku. W 2016 r. podczas Światowych Dni Młodzieży w Krakowie grupa przygotowała spektakl takim właśnie tytułem (Laudato si) i wystąpiła na scenie ekologicznej. Troska o środowisko pozostała w sercach Aniołów aż do dziś, bo przyjeżdżając na wędrówkę trzeba dostosować się do kilku eko-zasad. Uczestnicy przywożą własne sztućce i kubek, by nie korzystać z naczyń jednorazowych; podczas wędrówki zbierają i segregują przydrożne śmieci, zaproszeni muzycy i artyści tworzą dzieła zapraszające do uważniejszego, ekologicznego życia (np. utwór: Mama Ziemia www.youtube.com/watch?v=FIri-OyK1CI).

W tym roku ambasada mobilna Caritas Laudato si odwiedziła projekt Siedem Aniołów. Rozmów o ekologii było wiele. Wykład br. Cordiana Szwarca OFM sprawił, że zastanawialiśmy się co mówi Papież Franciszek, jak go słuchać, dlaczego chrześcijanie powinni żyć ekologicznie i co to tak naprawdę znaczy? Kto cierpli, gdy żyjemy zbyt bogato? Co zrobić, żeby o nasz wspólny dom zadbać? Jak zachwycić się pięknem stworzenia? Zaprosiliśmy na tajemniczy warsztat „Jak zbić jajko?”, który w twórczy sposób otworzył nas na rozmowy jak bardzo nasze życie odpowiada na wezwanie Papieża Franciszka. W programie odbywające się codziennie nocne kino ekologiczne, eko-czytelnia i wiele bardzo ubogacających rozmów w ciągu dnia. Uczestnicy mieli też okazję do szycia wielorazowych woreczków ze starych firan, nauczyli się pleść pufy ze starych koszulek albo robić domowe proszki, kosmetyki i kule do kąpieli. Przeprowadzimy warsztaty poprawnej segregacji odpadów, edukując jak poradzić sobie z tymi najmniej oczywistymi. Wokół segregacji nadal tworzy się wiele mitów i niedopowiedzeń, dlatego nasze działania rozpoczęliśmy od telefonu do Urzędu Miejskiego w Łobżenicy, by poprosić o materiały edukacyjne, worki na odpady i zapowiedzieć naszą akcję.