Siedem Aniołów z Laudato si

Siedem Aniołów z Laudato si 1400 934 Caritas Laudato si’

Ambasada Mobilna Laudato si po raz kolejny ruszyła w trasę, by zaprosić do uważniejszego życia w duchu ekologii integralnej! Tym razem odwiedziliśmy projekt Siedem Aniołów (17-22 sierpnia, Górka Klasztorna), włączając się w twórcze działania i warsztaty.

Siedem Aniołów to projekt społeczno-ewangelizacyjno-ekologiczny, a hasło Laudato si było dla organizatorów i uczestników ważne od samego początku. W 2016 r. podczas Światowych Dni Młodzieży w Krakowie grupa przygotowała spektakl takim właśnie tytułem (Laudato si) i wystąpiła na scenie ekologicznej. Troska o środowisko pozostała w sercach Aniołów aż do dziś, bo przyjeżdżając na wędrówkę trzeba dostosować się do kilku eko-zasad. Uczestnicy przywożą własne sztućce i kubek, by nie korzystać z naczyń jednorazowych; podczas wędrówki zbierają i segregują przydrożne śmieci, zaproszeni muzycy i artyści tworzą dzieła zapraszające do uważniejszego, ekologicznego życia, np. utwór „Mama Ziemia”:

W tym roku ambasada mobilna Caritas Laudato si odwiedziła projekt Siedem Aniołów. Rozmów o ekologii było wiele. Wykład br. Cordiana Szwarca OFM sprawił, że zastanawialiśmy się co mówi Papież Franciszek, jak go słuchać, dlaczego chrześcijanie powinni żyć ekologicznie i co to tak naprawdę znaczy? Kto cierpli, gdy żyjemy zbyt bogato? Co zrobić, żeby o nasz wspólny dom zadbać? Jak zachwycić się pięknem stworzenia? Zaprosiliśmy na tajemniczy warsztat „Jak zbić jajko?”, który w twórczy sposób otworzył nas na rozmowy jak bardzo nasze życie odpowiada na wezwanie Papieża Franciszka. W programie odbywające się codziennie nocne kino ekologiczne, eko-czytelnia i wiele bardzo ubogacających rozmów w ciągu dnia. Uczestnicy mieli też okazję do szycia wielorazowych woreczków ze starych firan, nauczyli się pleść pufy ze starych koszulek albo robić domowe proszki, kosmetyki i kule do kąpieli. Przeprowadzimy warsztaty poprawnej segregacji odpadów, edukując jak poradzić sobie z tymi najmniej oczywistymi. Wokół segregacji nadal tworzy się wiele mitów i niedopowiedzeń, dlatego nasze działania rozpoczęliśmy od telefonu do Urzędu Miejskiego w Łobżenicy, by poprosić o materiały edukacyjne, worki na odpady i zapowiedzieć naszą akcję.

Ambasada mobilna jest już wyposażona w zupełnie nowy namiot-wystawę z infografikami! O wodzie, klimacie, powietrzu, bioróżnorodności, recyklingu i żywności, ekonomii dobra wspólnego i encyklice Laudato si. Dowiedzieć się z niej można dlaczego możemy spodziewać się masowych przesiedleń nad Bałtykiem, ile przepłacasz kupując wodę w butelce, ile mikroplastiku można znaleźć w wodach płodowych dziecka i jaka część jedzenia trafia do kosza (a może warto wiedzieć od razu…jedna trzecia!). Wystawa jest też wyposażona w tablety z najnowszymi aplikacjami ekologicznymi i filmikami edukacyjnymi. Mamy też możliwość zorganizowania nocnego kina i wielu innych atrakcji, które pozwolą nam zrozumieć, że jak mówi nagłówek namiotu: Troska jest Boska! Autorem projektu namiotu jest DAYENU – DESIGN FOR GOD.

Inauguracja namiotu miała miejsce na festiwalu Siedem Aniołów, jesteśmy otwarci na kolejne zaproszenia! Warsztaty organizowane są nieodpłatnie, prosimy jednak o stosowanie się do kilku zasad, które pomogą zrozumieć nam ekologię nie tylko w teorii, ale również w praktyce: zrezygnuj z tego co jednorazowe, wybierz dietę prostą i bez mięsa, postaw na zdrowe przekąski, unikaj drukowania materiałów, wykorzystaj resztki i odpady, ograniczaj napoje. Opis szczegółowy i zasady zapraszania Ambasady Mobilnej można znaleźć w zakładce: Ambasada Mobilna.