Caritas - Laudato Si | Święty Franciszek z Asyżu. Awanturnik, który stał się symbolem ubóstwa, pokory … i ekologii

Jan Bernardone, syn kupca, awanturnik. W rodzinnym Asyżu był znany i lubiany przez rówieśników. Był wojownikiem i był z tego dumny. Aż do dnia nawrócenia. Dziś w liturgii wspominamy św. Franciszka z Asyżu.

24 lutego 1208 r. podczas czytania Ewangelii o rozesłaniu uczniów, uderzyły go słowa: „Nie bierzcie na drogę torby ani dwóch sukien, ani sandałów, ani laski” (Mt 10, 10). Odnalazł swoją drogę życia. Zrozumiał, że chodziło o budowę trudniejszą – odnowę Kościoła targanego wewnętrznymi niepokojami i herezjami. Odtąd chłopiec z Asyżu naprawiał okoliczne Kościoły, głosił pokutę i ubóstwo.

By nie uznano go za twórcę kolejnej grupy heretyków, Franciszek spisał swoje propozycje życia ubogiego według rad Ewangelii i w 1209 r. wraz ze swymi braćmi udał się do Rzymu. Papież Innocenty III zatwierdził jego regułę. Odtąd Franciszek i jego bracia nazywani byli braćmi mniejszymi. Wrócili do Asyżu i osiedli przy kościele Matki Bożej Anielskiej, który stał się kolebką Zakonu. Franciszkowy ideał życia przyjmowały również kobiety. Już dwa lata później, dzięki św. Klarze, która była wierną towarzyszką duchową św. Franciszka, powstał Zakon Ubogich Pań – klaryski.

Franciszek zmarł w roku 1226, zostawiając po sobie nie tylko Pieśń słoneczną i bożonarodzeniową szopkę, ale przede wszystkim dwa zakony: franciszkanów i klaryski, które odkurzyły dla Kościoła ideały ubóstwa i pokuty.

„Wszyscy tworzymy jedno” (Ef 4,25). Papież Franciszek na Dzień Środków Społecznego Przekazu

„Wszyscy tworzymy jedno” (Ef 4,25). Od wirtualnych wspólnot społecznościowych do wspólnot ludzkich - tymi słowami rozpoczyna papież Franciszek orędzie na 53. Dzień Środków Społecznego Przekazu. Tegoroczny przypada w Polsce 15 września.

Ks. Marcin Iżycki: Organizując Niedzielę Świętego Franciszka Caritas Polska włącza się w obchody Święta Stworzenia

Od 1 września do 4 października kościół powszechny obchodzi „Season of Creation” – „Święto stworzenia”. W tym czasie Caritas Polska podejmując temat ekologicznego nawrócenia zaprasza do włączenia się w szereg spotkań wokół tego tematu: warsztatów, modlitwy i refleksji. W 2019 roku obchody tzw. Niedzieli Świętego Franciszka odbywają się w 5 diecezjach: zielonogórsko-gorzowskiej, koszalińsko-kołobrzeskiej, sosnowieckiej, przemyskiej i rzeszowskiej. W 2020 r. w obchody włączy się 12 diecezji.

Ogłoszenie wyników Konkursu na inicjatywy ekologiczne dla Parafialnych Zespołów Caritas w 2019 roku

Po raz pierwszy w naszym projekcie rozstrzygamy konkurs na dofinansowanie oddolnych inicjatyw, które pojawiły się w strukturach Caritas, w Parafialnych Zespołach Caritas, w różnych miejscach Polski