Caritas - Laudato Si | Uszatka i inne historie
Uszatka i inne historie

Każdy z nas ma pewną wiedzę o roślinach i zwierzętach, ale najczęściej im bliżej centrum miast żyjemy na co dzień, tym mniej chwil w naszym życiu wypełnia zachwyt nad pięknem Stworzenia i o poszczególnych gatunkach wiemy niewiele. Warto to zmienić. Między innymi to chcielibyśmy osiągnąć tworząc nasz fanpage na Facebooku.

Co napisała o uszatkach w swoim facebookowym poście Agata (która z nas ma do nich najbliżej)?

Uszatka (Asio otus) to jeden z 10 gatunków sów zamieszkujących nasz kraj. Te sterczące piórka nie mają nic wspólnego jednak z uszami. #sowa stroszy je zaniepokojona, być może mają odstraszać intruzów. Twarz sowy, zwana szlarą, pełni podobną funkcję jak talerz anteny satelitarnej na naszym dachu: ściąga sygnały czyli dźwięki i przekazuje je do uszu. A sowy mają tylko uszy wewnętrzne, położone na wysokości oczu, ale co ciekawe: jedno wyżej, drugie niżej. Sprawia to, że sowa słyszy więcej dźwięków, co pozwala polować jej na „niewidoczne” ofiary – w ciemności, ukryte wśród suchych liści czy pod śniegiem #wtrosceowspólnydom #uszatka

Po więcej zapraszamy Was tutaj: Wspólnota Caritas Laudato si’ na Facebooku. Bądź na bieżąco!