Caritas - Laudato Si | Animatorzy na obozie CIDSE
Animatorzy na obozie CIDSE

„See – Judge – Act”, metoda działania stosowana w Kościele powszechnym od czasów papieża Jana XXIII, przypomniana przez papieża Franciszka w Laudato si’, była kluczem do programu Obozu letniego CIDSE, zorganizowanego dla młodych przedstawicieli organizacji pomocowych tworzących tę federację. Każdy dzień koncentrował się wokół jednego z elementów tej metody.

Zobacz – rozeznaj – działaj, w kontekście kryzysu klimatycznego to szansa, by mimo kończącej się nadziei nie tracić sił i zapału na drodze ekologicznego nawrócenia. Niezbędne w tym wszystkim jest współdziałanie, także motywowane wyznawaną wiarą, a zaowocuje to Radością wypełniającą serca i odnowi Nadzieję. Wszak mierzymy się z największym wyzwaniem naszego pokolenia.

To my, mieszkańcy globalnej północy, przedstawiciele Zachodu – swoimi nawykami, sposobem życia, beztroskim podejściem do zasobów naturalnych, kierowani zachłannością – doprowadzamy Świat na skraj katastrofy, której skutki odczuwają już dziś mieszkańcy najuboższych regionów Ziemi.
Każdego dnia patrzyliśmy na wyzwania klimatyczne z innej strony. Dzieląc się doświadczeniami lokalnymi, staraliśmy się przełożyć to na sytuację globalną, uświadamiając sobie kolejny raz jak duży wpływ działania w skali mikro mają odbicie w skali makro.

Coroczne spotkanie przedstawicieli organizacji zrzeszonych w CIDSE (Coopération Internationale pour le Développement et la Solidarité) tym razem gościł CAFOD (Catholic Aid For Oversees Development) – Agenda rozwojowa Caritas w Anglii i Walii. Dla Animatorów Wspólnoty Caritas Laudato si’ z Polski była to znakomita okazja do zaczerpnięcia z doświadczeń dobrze działających organizacji i zainspirowania się do podejmowania kolejnych działań w Polsce. Na tegoroczny obóz przybyli młodzi ludzie z wielu krajów Europy, a także przedstawiciele Kanady, Peru, Argentyny, Mozambiku oraz Indii.
Przez cały pobyt staraliśmy się przekazywać krótkie korespondencje z Alton Castle w formie filmów. Każda z nich znajduje się na profilu Caritas Laudato si’ na Facebooku!

Parę słów podsumowania ostatniego pełnego dnia Obozu CIDSE w Alton Castle. Dziś przyszła pora na ACT, czyli wsparcie w podjęciu realnych, mierzalnych i osiągalnych celów. Wiele inspirujących przykładów ze Świata. A na koniec przyszła przyszła pora na celebration!W wielkim skrócie: bardzo owocny czas!

Opublikowany przez Caritas Laudato si Sobota, 31 sierpnia 2019

Czas dla Stworzenia. Franciszek, Laudato si’ i troska o wspólny dom – Ziemię

Chrześcijanie z całego świata od 1-go września do 4-go października jednoczą się w modlitwie i trosce o wspólny dom - Ziemię. Kościół powszechny obchodzi „Season of Creation” – „Święto stworzenia”. Caritas Polska podejmując temat ekologicznego nawrócenia zaprasza do włączenia się w szereg spotkań wokół tego tematu: warsztatów, modlitwy i refleksji. W 2019 roku obchody Niedzieli Świętego Franciszka odbywają się w 5 diecezjach: zielonogórsko-gorzowskiej, koszalińsko-kołobrzeskiej, sosnowieckiej, przemyskiej i rzeszowskiej.

Mobilna Ambasada Laudato si’. Ekologiczny samochód z przesłaniem Franciszka

Razem w trosce o wspólny dom – Ziemię wyruszył z Caritas Polska lider ekonomicznej jazdy na rynku samochodowym. Mobilna Ambasada Laudato si’ z graficznym przesłaniem papieża Franciszka przemierza kilometry polskich dróg by być głosem Kościoła wzywającego do nawrócenia ekologicznego.

Nowa Droga

Synod o Amazonii zakończył się bez rewolucji, którą jedni straszyli, a drudzy z nadzieją oczekiwali. Droga Kościoła na nim wyznaczona jest inna, spokojna – choć będzie drogą wyraźnej przemiany: drogą nawrócenia.