Caritas - Laudato Si | Dobre praktyki | Przyparafialny Zespół Edukacyjny w Bytnicy
Przyparafialny Zespół Edukacyjny w Bytnicy

Parafia Świętych Apostołów Piotra i Pawła w Bytnicy, ulokowana pośrodku lubuskich lasów, gdzie gęstość zaludnienia jest mniejsza niż w Bieszczadach. Zebrała się tam grupa inicjatywna, która pod wodzą Proboszcza, ks. Sławomira Strzyżykowskiego i Bogdana Kasperskiego (Anielskie Ogrody w Budachowie).

Zaproszenie do udziału w projekcie "Społeczne ogrody świętego Franciszka"

Zapraszamy serdeczenie do udziału w projekcie "Społeczne ogrody świętego Franciszka". Do końca praździernika odbędą się parktyczne warsztaty ogrodowe dla dzieci, młodzieży i dorosłych w każdej wsi naszej parafii. Szczegółowy harmonogram będziemy publikować na stronie Parafialny zespół ekologiczny w Bytnicy.Inicjatywa "Ogrody społeczne świętego Franciszka" jest realizowana dzięki funduszom z programu Działaj Lokalnie Polsko-Amerykańska Fundacja Wolności realizowanego przez Akademia Rozwoju Filantropii w Polsce i Fundacja na rzecz Collegium Polonicum. W ramach warsztatów ogrodnictwa ekologicznego powstanie w każdym sołectwie gminy Bytnica mały ekologiczny ogród społeczny. Projekt realizuje Parafialny zespół ekologiczny w Bytnicy przy wsparciu Gmina Bytnica, Parafia Apostołów Piotra i Pawła w Bytnicy, Anielskie Ogrody , studia projektowego CAMY i firmy Profesjonalne usługi leśne i szkółkarstwo Patrycja Papp-Gocka. Zapraszamy wszystkich zainteresowanych mieszkańców gminy Bytnica do włączenia się w ten ciekawy projekt – warto 🙂 Osoby kontaktowe, Sławomir Strzyżykowski, Sebastian Bartczak, Bogdan Kasperski, Kamila Kasperska i sołtysi wsi.#działajlokalnie #dzialajlokalnie

Opublikowany przez Parafialny zespół ekologiczny w Bytnicy Niedziela, 6 października 2019

Stopniowo zmieniają swoje otoczenie, zaczynając od otworzenia na parafian i ich zaangażowanie ogrodu przy kościele w Bytnicy.

Więcej w materiale TVP Gorzów:

Tu liczy się inicjatywa!

Ten wrzesień zapowiada się ekscytująco! Trzy konkursy grantowe w każdej z pięciu diecezji biorących udział w naszym projekcie.

Ekologia integralna w praktyce. „Zrobimy, co możemy”

Żyjemy w epoce supermarketów. Wzrok nasz nie wybiega poza sklepowe półki, promocyjne gazetki i wypełnione tanimi produktami magazyny sklepów internetowych. Póki za pomocą karty płatniczej możemy zaspokoić większość podstawowych potrzeb, a mimo komunikatów o suszy, woda wciąż leci z kranu, póty degradacja środowiska naturalnego będzie poza zasięgiem naszej uwagi.

diecezja zielonogórsko – gorzowska