Caritas - Laudato Si | Woda | Intencja modlitewna papieża Franciszka
Intencja modlitewna papieża Franciszka

Jeżeli uświadomimy sobie jak wielki wpływ na los naszej planety ma kondycja mórz i oceanów, ludzkość powinna zrobić co w swojej mocy, by je uratować, zachować ich różnorodność.

“Oceany zawierają nie tylko większość wody na naszej planecie, ale także większość różnorodnych istot żywych, z których wiele z różnych powodów jest zagrożonych. Stworzenie jest projektem miłości Boga wobec całej ludzkości. Nasza solidarność ze „wspólnym domem” zrodziła się z naszej wiary. Bracia i siostry w tym miesiącu, módlmy się za polityków, naukowców, ekonomistów, aby współpracowali w celu ochrony mórz i oceanów”.

Papież Franciszek

Czy biznes jest gotowy na minimalizm? Encyklika „Laudato si'” papieża Franciszka na Forum Ekonomicznym

Nadmierna ingerencja w ekosystem i gospodarka nastawiona wyłącznie na zysk ogranicza swoją przestrzeń rozwojową. Zmiana modelu zarządzania, produkcji i gospodarowania surowcami pozwoli stworzyć gospodarkę bardziej uczciwą. Ekonomia przyszłości musi poszukiwać innowacyjnych rozwiązań z myślą o kolejnych pokoleniach, odwołując się także do przeszłości. Czy biznes jest gotowy na minimalizm? – to jedno z pytań jakie padło do przedstawicieli świata biznesu podczas panelu „Laudato Si – pochwała społecznej innowacyjności – szansa dla biznesu”, zorganizowanego przez Caritas Polska podczas Forum Ekonomicznego 2019 w Krynicy.

Ekologia integralna w praktyce. „Zrobimy, co możemy”

Żyjemy w epoce supermarketów. Wzrok nasz nie wybiega poza sklepowe półki, promocyjne gazetki i wypełnione tanimi produktami magazyny sklepów internetowych. Póki za pomocą karty płatniczej możemy zaspokoić większość podstawowych potrzeb, a mimo komunikatów o suszy, woda wciąż leci z kranu, póty degradacja środowiska naturalnego będzie poza zasięgiem naszej uwagi.