Caritas - Laudato Si | Międzynarodowe warsztaty Laudato si’
Międzynarodowe warsztaty Laudato si’

Pod koniec września (23-24.09) w Warszawie, animatorzy i wolontariusze z pięciu diecezji zaangażowanych w projekt „Ekologia integralna encykliki Laudato si’ w działaniu wspólnot Caritas i społeczności lokalnych” spotkali się na warsztatach międzynarodowych.

Laura Noctor-King, dyrektor ds. zrównoważonego rozwoju w Global Catholic Climate Movement oraz franciszkanin, brat Benedict Ayodi postawili przed zespołem kluczowe pytanie: co się dzieje w naszym wspólnym domu? Liderzy ekologicznej zmiany zaprezentowali etyczne, teologiczne i społeczne fundamenty ekologii integralnej.

Uczestnicy mogli zapoznać się z case studies zagranicznych inicjatyw na rzecz zrównoważonego rozwoju oraz usłyszeć osobiste motywacje i historie zaangażowania – zagranicznych gości.

Panel warsztatowy „Nasze Potencjały” o budowaniu relacji z parafią, lokalną społecznością i jej reprezentantami w kontekście prowadzenia kampanii na rzecz ekologii integralnej - poprowadzony prze Laurę Noctor-King i fr. Benedicta Ayodi’ego – dał animatorom diecezjalnym i parafialnym konkretne narzędzia do diagnozy społecznej, analizy potrzeb i skutecznego zarządzania komunikacją i zmianą na obszarach objętych działaniami projektowymi.

Andreas Sieber z Greenpeace przepracował z zespołem projektowym zasady planowania strategii kampanii społecznej oraz tworzenie skutecznego przekazu na rzecz ekologii integralnej w lokalnych społecznościach.

Realizowany przez Caritas Polska projekt, został dofinansowany ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

ZAPOZNAJ SIĘ Z MATERIAŁAMI Z WARSZTATÓW:

Building relationships

case studies

Case study e.g.

Catholic Social Teaching-Ecological Crisis, Poland

Faith and Ecology

Session One Our Common Home

Zmiana klimatu okiem meteorologa

„Nie damy sobie zabrać przyszłości”. Młodzi o strajku klimatycznym

W Australii i Oceanii, Azji, Afryce oraz Europie, młodzi wyszli na ulice miast apelując do światowych przywódców o powstrzymanie katastrofy klimatycznej. "Globalny Strajk dla Klimatu" ma zwrócić uwagę polityków i międzynarodowych korporacji na zmiany środowiskowe dokonujące się w konsekwencji działalności człowieka. W sumie w proteście uczestniczyła młodzież z ponad 150 krajów, w tym z Polski.

Ekologiczna rodzina. Świat dla przyszłych pokoleń

Kupujemy kilogramy żywności, która potem trafia do kosza, bezmyślnie odkręcamy kurek od kranu z bieżącą wodą i wyrzucamy tony plastiku do śmieci. Jaki chcemy zostawić świat kolejnym pokoleniom?

Nie zmieniaj klimatu, zmień przyzwyczajenia

Anomalie pogodowe oraz wynikające z nich ludzkie dramaty, skłaniają do refleksji i stanowią powód do dyskusji o roli człowieka w ich występowaniu. O zmianie klimatu dziś dużo się mówi. Jednak zmiana postaw wymaga działania. Kto podejmie wezwanie papieża Franciszka do ekologicznego nawrócenia?