Caritas - Laudato Si | O projekcie | Mobilna Ambasada Laudato si’
Mobilna Ambasada Laudato si’

Razem w trosce o wspólny dom – Ziemię wyruszył z Caritas Polska lider ekonomicznej jazdy na rynku samochodowym. Mobilna Ambasada Laudato si’ z graficznym przesłaniem papieża Franciszka przemierza kilometry polskich dróg by być głosem Kościoła wzywającego do nawrócenia ekologicznego.

Samochód z hasłami z zakresu ekologii integralnej jest wyposażony w wystawę przenośną prezentującą ludzi oraz miejsca z Polski i świata dotknięte przez zanieczyszczenie środowiska i zmiany klimatu, aktywistów podejmujących walkę na rzecz ochrony planety, a także fakty nt. kryzysu ekologicznego w wymiarze globalnym i lokalnym.

Mobilna Ambasada Laudato Si wspiera w terenie działania animatorów diecezjalnych poprzez promowanie eko-postaw i zagadnień w lokalnych społecznościach oraz wzmacnia oprawę wydarzeń projektowych, jak Niedziele św. Franciszka. Pozwala docierać ekipie Caritas Laudato si’ do najmniejszych społeczności w Polsce (gmin, parafii) z przesłaniem „zielonej” encykliki papieża Franciszka. Samochód jest także wyposażony w tablet z aplikacją do obliczenia śladu węglowego dla danej osoby, grupy lub czynności.

Ambasada to również zaawansowane, nowe technologie w służbie natury. Hybrydowo-elekrtyczne auto ma niskie spalanie i emisję CO2, układ hamulcowy został wyposażony w funkcję odzyskiwania energii, która wraz panelem słonecznym na dachu doładowuje akumulator.

„Nie damy sobie zabrać przyszłości”. Młodzi o strajku klimatycznym

W Australii i Oceanii, Azji, Afryce oraz Europie, młodzi wyszli na ulice miast apelując do światowych przywódców o powstrzymanie katastrofy klimatycznej. "Globalny Strajk dla Klimatu" ma zwrócić uwagę polityków i międzynarodowych korporacji na zmiany środowiskowe dokonujące się w konsekwencji działalności człowieka. W sumie w proteście uczestniczyła młodzież z ponad 150 krajów, w tym z Polski.

Czas dla Stworzenia. Franciszek, Laudato si’ i troska o wspólny dom – Ziemię

Chrześcijanie z całego świata od 1-go września do 4-go października jednoczą się w modlitwie i trosce o wspólny dom - Ziemię. Kościół powszechny obchodzi „Season of Creation” – „Święto stworzenia”. Caritas Polska podejmując temat ekologicznego nawrócenia zaprasza do włączenia się w szereg spotkań wokół tego tematu: warsztatów, modlitwy i refleksji. W 2019 roku obchody Niedzieli Świętego Franciszka odbywają się w 5 diecezjach: zielonogórsko-gorzowskiej, koszalińsko-kołobrzeskiej, sosnowieckiej, przemyskiej i rzeszowskiej.

Czy biznes jest gotowy na minimalizm? Encyklika „Laudato si'” papieża Franciszka na Forum Ekonomicznym

Nadmierna ingerencja w ekosystem i gospodarka nastawiona wyłącznie na zysk ogranicza swoją przestrzeń rozwojową. Zmiana modelu zarządzania, produkcji i gospodarowania surowcami pozwoli stworzyć gospodarkę bardziej uczciwą. Ekonomia przyszłości musi poszukiwać innowacyjnych rozwiązań z myślą o kolejnych pokoleniach, odwołując się także do przeszłości. Czy biznes jest gotowy na minimalizm? – to jedno z pytań jakie padło do przedstawicieli świata biznesu podczas panelu „Laudato Si – pochwała społecznej innowacyjności – szansa dla biznesu”, zorganizowanego przez Caritas Polska podczas Forum Ekonomicznego 2019 w Krynicy.