Caritas - Laudato Si | warsztaty Laudato si’
warsztaty Laudato si’

Pracownicy i wolontariusze diecezjalnych Caritas w ramach projektu „Ekologia integralna encykliki Laudato si’ w działaniu wspólnot Caritas i społeczności lokalnych”, wzięli udział w cyklu warsztatów i szkoleń, by aktywnie i skutecznie pobudzać świadomość ekologiczną diecezjan. W terenie odbyły się warsztaty szkoleniowe dla wolontariuszy z zakresu diagnozy lokalnych problemów środowiskowych oraz  animacji, działań, przygotowania i realizacji projektów ekologicznych w parafiach, szkołach, społecznościach.

Zespół Caritas Laudato si’ spotkał się w siedzibie w Warszawie na warsztatach międzynarodowych. Wydarzenie było okazją do wymiany dobrych praktyk i integracji zespołu projektowego, wolontariuszy z aktywistami z europejskich organizacji chrześcijańskich, inspirowanych ideą ekologii integralnej, zawartą w ekologiczno – społecznej encyklice papieża Franciszka „Laudato si'”.

W celu pozyskania praktycznej wiedzy i doświadczenia chrześcijańskich partnerów Caritas, w zakresie wsparcia oraz skutecznego mobilizowania diecezjalnych wolontariuszy, zespół projektowy odbył wizytę studyjną do Wielkiej Brytanii. Była to również okazja do nawiązania relacji diecezjalnych animatorów z Polski z ekologicznymi działaczami europejskimi.

Tu liczy się inicjatywa!

Ten wrzesień zapowiada się ekscytująco! Trzy konkursy grantowe w każdej z pięciu diecezji biorących udział w naszym projekcie.

Ekologia integralna w praktyce. „Zrobimy, co możemy”

Żyjemy w epoce supermarketów. Wzrok nasz nie wybiega poza sklepowe półki, promocyjne gazetki i wypełnione tanimi produktami magazyny sklepów internetowych. Póki za pomocą karty płatniczej możemy zaspokoić większość podstawowych potrzeb, a mimo komunikatów o suszy, woda wciąż leci z kranu, póty degradacja środowiska naturalnego będzie poza zasięgiem naszej uwagi.

Animatorzy na letnim obozie CIDSE

Jak radzić sobie z wszechogarniającym pesymizmem? W obliczu przyspieszających zmian klimatycznych właściwe jest działanie zgodne z metodą "See - Judge - Act" - kilka słów po Letnim obozie CIDSE.