Caritas - Laudato Si | ZIELONA GÓRA 2019
ZIELONA GÓRA 2019

Góra zielonych pomysłów

Amatorzy zielonych krajobrazów w diecezji zielogórsko – gorzowskiej zainwestowali swój czas i pomysły w zagospodarowanie naturalnych zasobów wody. W regionie winnic i ogrodów znaczenie ma zrównoważony rozwój, balans między urbanizacją terenu i rozwojem rolnictwa a zachowaniem naturalnych walorów środowiskowych. Równie ważne jest codzienne życie diecezji od kuchni, nie marnowanie jedzenia, zagospodarowanie resztek, prawidłowe segregowanie i recykling śmieci.

Laudato si’ w życiu parafii

Na gruntach parafialnych przyległych do plebani w Jaczowie, dostępnych dla społeczności lokalnej, parafianie zorganizowali modelowy ogród deszczowy.

Jak podkreślają pomysłodawcy projektu, padające deszcze powodują zamakanie fundamentów i ścian poniemieckich budynków gospodarskich, bardzo często zalewane są również całe podwórka. Wykonanie pokazowej instalacji na plebanii stanowi dobry przykład dla mieszkańców jak wykorzystać wody opadowe z budynków parafialnych do potrzeb gospodarskich: podlewania ziół, kwiatów, krzewów, drzew. „Mieszkańcy mogą usłyszeć o ekologicznej możliwości zaspokojenia swojej życiowej potrzeby, ale  też praktycznie zobaczyć jak można wykonać instalację u siebie w gospodarstwie. To skuteczny pomysł na małą retencję w gospodarstwie. Przynosi też konkretne oszczędności finansowe i środowiskowe” – przekonują.

Parafia słynie z ogrodów kwiatowych. Jednak zatraca się związek pomiędzy ogrodem, polem a jedzeniem. Ginie lokalna bioróżnorodność. Zanika umiejętność uprawy ogrodów w sposób ekologiczny oraz domowe przetwarzanie żywności. Nie praktykuje się pozyskiwania nasion i sadzonek z roślin lokalnych. Zagrożone jest bezpieczeństwo żywieniowe (na terenie parafii rośnie mało jedzenia).

W przyparafialnym ogrodzie są uprawiane kwiaty i krzewy do ozdoby ołtarzy oraz uroczystości. Wykonano grządki, ogród kuchenny (100m2), nasadzenia drzew i wysiano rośliny miododajne oraz łąkę kwietną. Grządki i nasadzenia wykonano z dziećmi oraz nauczycielami ze szkoły i przedszkola. W ogrodzie odbyły się pierwsze lekcje przyrody i zajęcia warsztatowe dla dorosłych z zakresu ogrodnictwa ekologicznego. Na tym etapie w projekt zaangażowało się 45 osób dorosłych i kilka lokalnych firm. W kolejnych latach w ogrodzie planowane są dalsze prace polegające na zwiększaniu bioróżnorodności w ogrodzie, zwiększaniu rodzaju upraw, budowaniu siedlisk dla zwierząt. Rozwijany też będzie zespół osób zainteresowanych ogrodem społecznym. Parafialny Zespół Ekologiczny wspiera także powstanie sześciu mniejszych ogrodów ekologicznych św. Franciszka w każdej sołeckiej wsi gminy Bytnica.

Dumą projektu jest wirydarz ziołowy zlokalizowany w ogrodzie parafialnym. Zioła wieloletnie wysadzono do pojemników drewnianych posadowionych na ziemi (z pozyskanych starych desek). „Mieszkańcy mają okazję przekonać się, że warto zioła, także te lokalnie występujące lub zapomniane a kiedyś powszechne w polskiej kuchni, pielęgnować w swoich przydomowych lub parapetowych ogródkach. Takie własne przyprawy są smaczniejsze niż z torebki, i zdecydowanie tańsze” – tłumaczy Anna Kobylińska, animator diecezjalny zielonogorsko – gorzowskiej Caritas. Dodatkowo zioła będą wykorzystywane podczas warsztatów zielarskich a wysuszone będą rozdawane miejscowym w postaci mieszanek. Dla głodnych wiedzy zorganizowano wyjazd edukacyjny do „Anielskich Ogrodów” – ekologicznego gospodarstwa rolnego Kamili Kasperskiej z Budachowa (woj. Lubuskie).

Ekologiczne ogrody edukacyjne powstały również przy parafiach pw. Najświętszej Trójcy i św. Stanisława Kostki w Zielonej Górze.

„Zielone życia przyrody” w warunkach osiedlowych, miejskich często wymaga przystosowania terenu wokół kościoła do przyjaznego współegzystowania ludzi, zwierząt, ptaków i owadów oraz roślin. „Posadziliśmy miododajne krzewy i byliny, założyliśmy łąkę kwietnej, ustawiliśmy poidła z wodą i kamykami dla owadów, ptaków i jeży. Domki dla owadów i karmniki dla ptaków pojawią się na całym osiedlu, w domach i na balkonach. Będziemy zmieniać codzienne nawyki promując eliminację toreb plastikowych poprzez szycie woreczków na warzywa i zioła z firan oraz toreb na zakupy z materiałów, zebranych wśród parafian” – wymienia koordynatorka projektu „Parafialna oaza ekologiczna” przy kościele św. St. Kostki.

Młodzi – młodym, ekologia w praktyce

Centrum Wolontariatu Caritas diecezji zielonogórsko-gorzowskiej postawiło na kreowanie dookoła siebie eko-przestrzeni. Młodzież zbudowała hotele dla owadów i posadziła w okolicach sadów owocowych i łąk rośliny miododajne. „Młodzi ludzie muszą doświadczyć, że własnym, często niewielkim wysiłkiem i nakładem pracy można realnie wspierać środowisko naturalne” – wyjaśnia opiekun diecezjalnego CWC. „Wzmocnienie wiedzy ekologicznej narzędziami w zakresie animowania grupy czy liderowania, a także aspekt duchowy związany z teściami encykliki Laudato si’ stworzy całą paletę możliwości do świadomego, ekologicznego przebudzenia. Dalej da możliwość owocnej współpracy przy eko-inicjatywach” – dodaje.

Owady zapylają 80% gatunków roślin w rolnictwie i przy produkcji pożywienia. Jak wskazują eksperci i ekolodzy zapylacze kształtują różnorodność biologiczną, a wyginięcie nawet jednej grupy zapylających spowoduje utratę określonych gatunków roślin. Młodzi zaangażowani w projekt nie mają wątpliwości: „działanie na rzecz owadów jest również przykładem małej zmiany, która niesie duży wpływ. Niewielkie stworzenie bowiem przekłada się na istnienie dzisiejszego świata. Chcemy uświadamiać innym rolę owadów i chronić je.” – przekonują.

Uczniowie z Zespołu Szkół w Drezdenku projektem „Eko – Fit czyli GIT” zwrócili uwagę społeczności szkolnej i lokalnej na temat zdrowego i świadomego żywienia oraz wypromowali ekologiczne sposoby przechowywania jedzenia. W ramach zajęć szkolnych młodzież edukowała siebie i rówieśników w jakim zakresie segregacja śmieci, tworzenie toreb wielokrotnego użytku, korzystanie z butelek filtrujących wodę, odżywianie, aktywność fizyczna czy spotkania z dietetykiem wspierają ochronę środowiska naturalnego i podnoszą jakość życia każdego człowieka.

Szkoła Podstawowa z Oddziałami Sportowymi w Międzyrzeczu zapoczątkowała praktyczne działania związane z ochroną wód i ogólnodostępnymi sposobami oszczędzania wody. „Brak bieżącej, czystej wody do picia w szkole to problemem wśród dzieci i młodzieży. Znaczna część uczniów stosuje jej niezdrowe zamienniki w postaci chemicznie przetworzonych napojów gazowanych powodujących otyłość, cukrzycę i inne choroby. Śmieci i odpady, zwłaszcza plastikowe i tekturowe po różnych napojach, stają się największym problemem naszej małej ojczyzny, jaką stała się szkoła i nasze miasto” – alarmuje koordynatorka projektu.

Młodzież projektowa w towarzystwie nauczycieli i rodziców podjęła się segregacji śmieci w domu i w szkole, ograniczenia używania plastikowych butelek, zbiórki baterii i nakrętek, racjonalnego gospodarowania wodą oraz przygotowania akcji propagujących zdrowy styl życia np. „Torba na raz”. Rozwiązaniem wspierającym działania projektowe jest zainstalowanie na terenie szkoły poidełka wody.

View this post on Instagram

Jak Ci idą EKO ZAKUPY? 🌿 Własna siatka to podstawa, takie ekologiczne „Ala ma kota”. Praktyczna, ładna i nawet modna 😁 W czasach koronawirusa nic się nie zmienia, chociaż istnieje pokusa żeby korzystać z wszystkiego co jednorazowe, no nie? „Kupno jest zawsze aktem moralnym” mówił Benedykt XVI. Warto zastanowić się nie tylko nad tym jak kupujemy (Czy ograniczam folie?), ale również co kupujemy (Jaką produkcję wspieram?) i po co kupujemy (Czy jest mi to potrzebne?). Zakupy to często nawyk nad którym nie myślimy 🤷‍♀️ A Wy, gromadzicie dużo niepotrzebnych rzeczy? A może są tu specjaliści od minimalizmu? 😎 #ekologia #eco #ecofriendly #laudatosi #zakupy #shopping #torba #papież #minimalizm #coronavirus #kwarantanna #zerowaste

A post shared by Laudato Si | ekologia (@si.laudato) on

Szkoła Podstawowa nr 3 w Sulechowie na terenie miasta zainicjowała projekt „Chrońmy naszą planetę”. Młodzież uzmysławia rówieśnikom i dorosłym jak ważne jest dbanie o nasze środowisko lokalne: o nasze gospodarstwo domowe, o naszą szkołę, o naszą miejscowość. A w znaczeniu globalnym o nasze środowisko – naszą ziemię. „Chcemy uwrażliwić kolegów i koleżanki ze szkoły oraz mieszkańców, że warto codziennie właściwe gospodarować zasobami i odpadami (plastikowe opakowania). Nawiązaliśmy współpracę z „Akademią szycia”. Szyjemy torby z naturalnych tkanin, które zastąpią plastikowe reklamówki. W ten sposób dajemy „drugie życie” ubraniom, które bardzo często lądują w śmietnikach. Szyjemy także i promujemy woreczki zapachowe zamiast aerozoli, które są szkodliwe dla środowiska i wywołują wiele chorób. Rozdajemy naturalne zapachy” – mówi młodzież. A nauczyciele dodają: „Z uczniami założyliśmy „parapetowe ogródki”. Posadziliśmy w doniczkach lawendę, którą wypełniamy woreczki zapachowe. Są też zioła, które ususzymy i wykorzystamy by przygotować zdrowe jedzenie”.

Szkoła Podstawowa nr 6 w Zielonej Górze zwróciła uwagę społeczności lokalnej na problem zanieczyszczenia powietrza. W ramach projektu „Czyste powietrze – czysty zysk” zakupiono i zainstalowanie czujnik smogu i zanieczyszczeń. „Dane pozyskiwane z czujnika pokazują naszym wychowankom i ich rodzicom, jak bardzo realny to problem, i że ma bezpośredni wpływ na życie każdego z nas” – tłumaczy nauczycielka opiekująca się projektem. Uczniowie sami wykonują pomiary i prowadzą statystyki okresów, kiedy zanieczyszczenie powietrza jest najsilniejsze.

Projekt uświadamia społeczności szkolnej i lokalnej, jak nasze codzienne wybory mają wpływ na jakość powietrza (np. ograniczenie jazdy samochodem na rzecz transportu zbiorowego, rowerowego i pieszego).

Projekt „Ekologia integralna encykliki Laudato si’ w działaniu wspólnot Caritas i społeczności lokalnych”, realizowany przez Caritas Polska, został dofinansowany ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za treść artykułu odpowiada wyłącznie Caritas Polska.

KOSZALIN 2019
PRZEMYŚL 2019