Debata o ekonomii dobra wspólnego

Debata o ekonomii dobra wspólnego 940 788 Caritas Laudato si’

Czy podmioty ekonomii społecznej mają szansę stać się ważną siłą w biznesie? Jak wyjść z błędnego koła konsumpcjonizmu? W ramach #TydzieńLaudatosi zapraszamy Was na debatę: „Mania posiadania i antidotum na nią, czyli o ekonomii dobra wspólnego”.

Debata z udziałem specjalistów będzie dostępna na kanale @CaritasLaudatoSi 2 czerwca 2021 o 18:00

Tematy rozmowy to m. in:

💥 Czy w biedniejszych krajach również jest obecny konsumpcjonizm?
💥 Jak przekonać kierowców do podróżowania komunikacją miejską?
💥 Problem masowej produkcji niskim kosztem
💥 Które sektory produkują najwięcej śmieci i dlaczego?
💥 Jak wdrażać skuteczny recykling?
💥 Czy nadprodukcję dóbr, z których korzystają głównie najbogatsi możemy nazwać ‘wzrostem gospodarczym’?
💥 Podmioty ekonomii społecznej vs wielkie korporacje
💥 Patriotyzm gospodarczy jako odpowiedź na kryzys gospodarczy – jak efektywnie wspierać rozwój lokalnej przedsiębiorczości?
💥 Spółdzielczość – jakie ma korzyści i jak odczarować mit PRL-owskiej spółdzielni?
💥 Czy unijne prawo do wielokrotnej naprawy sprzętów sprawi, że będzie mniej śmieci?

Uczestnicy:

Jan J. Zygmuntowski
Ekonomista zainteresowany problematyką rozwojową, ekonomią i polityką nowych technologii oraz gospodarką cyfrową. Wykładowca Akademii Leona Koźmińskiego na kierunku Zarządzanie i AI w Cyfrowym Społeczeństwie. Współprzewodniczący Polskiej Sieci Ekonomii. Współzałożyciel i w latach 2015-2020 prezes zarządu think-tanku Instrat, gdzie odpowiadał za program badawczy „Gospodarka cyfrowa”. Doświadczenie zdobywał m.in. w Polskim Funduszu Rozwoju. Doradza i wspiera w rozwoju projekty technologiczne z pozytywnym wpływem społecznym. Absolwent Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie, stypendysta G20 Global Solutions oraz British Council i Møller Institute. Autor „Kapitalizmu sieci”.

Marcin Kawko
Absolwent Finansów i Rachunkowości w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie, doktorant w Instytucie Przedsiębiorstwa SGH. Ekspert Caritas Laudato si’ oraz Członek Zarządu Fundacji Projekt PL. Posiada kilkuletnie doświadczenie w branżach takich jak doradztwo podatkowe, sprzedaż, marketing, organizacja konferencji oraz turystyka. Jest licencjonowanym pilotem wycieczek. Współpracuje z wieloma organizacjami społecznymi i charytatywnymi, m.in. Klubem Jagiellońskim, Economy of Francesco oraz Instytutem Tertio Millennio. Jest założycielem inicjatywy The Common Good Perspective, monitorującej oraz promującej praktykę etyki w biznesie. W pracy badawczej porusza tematykę etyki gospodarczej, ekonomii obywatelskiej oraz ekonomii komunii, dóbr relacyjnych, ekonomii rodziny oraz firm rodzinnych, patriotyzmu gospodarczego oraz społecznego nauczania Kościoła. Prywatnie jest tancerzem ludowym ZPiT SGH oraz triathlonistą amatorem.

Nagranie: