Ekonomia społeczna tematem konferencji “Creatio: Bonum Commune”

ekonomia społeczna

Ekonomia społeczna tematem konferencji “Creatio: Bonum Commune”

Ekonomia społeczna tematem konferencji “Creatio: Bonum Commune” 842 1191 Caritas Laudato si’

W imieniu Caritas Polska serdecznie zapraszamy na konferencję, której tematem przewodnim będzie ekonomia społeczna pt. “Creatio: Bonum Commune”, która odbędzie się 14 grudnia 2021 r. w Centrum Okopowa przy ul. Okopowej 55 w Warszawie.

Czy ekonomia społeczna może być narzędziem w tworzeniu proekologicznych inicjatyw gospodarczych? Podczas konferencji zaproszeni goście będą dyskutować nad możliwością wykorzystania spółdzielczego modelu gospodarowania oraz szerzej – idei ekonomii społecznej – w tworzeniu i prowadzeniu inicjatyw gospodarczych, których celem jest ochrona środowiska i przeciwdziałanie współczesnemu kryzysowi przyrodniczemu. Swą obecność na konferencji potwierdzili już przedsiębiorcy społeczni, których podmioty skupiają się właśnie na tej dziedzinie działalności społecznej, w tym m. in.:

Matylda Szyrle (Listny Cud)
Bartłomiej Głowacki (Solace Housing)
Mateusz Ciasnocha (European Carbon Farmers)
Jan J. Zygmuntowski (CoopTech Hub).

Na konferencji pojawi się również przedstawiciel Departamentu Ekonomii Społecznej w Ministerstwie Rodziny i Polityki Społecznej Kamil Bobek oraz goście z Włoch: Vincenzo Linarello (Grupa GOEL) oraz Gianluca Salvatori (Sekretarz Generalny European Research Institute on Cooperative and Social Enterprises).

Wierzymy, że konferencja stać się może przyczynkiem do szerszej promocji zarówno modelu spółdzielczego wewnątrz Caritas, jak i – przede wszystkim – promocji w świecie już funkcjonujących w tym modelu inicjatyw możliwości uwzględnienia problemów związanych z ochroną środowiska i klimatu.

Osoby zainteresowane uczestnictwem w Konferencji o ekonomii społecznej zapraszamy do wypełnienia formularza rejestracyjnego, dostępnego pod tym adresem: https://forms.office.com/r/qSJqvBUBEN

Z racji ograniczonej liczby miejsc, o możliwości fizycznego uczestnictwa powiadomimy Państwa drogą mailową najpóźniej 9 grudnia. W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu z koordynatorem Konferencji – Marcinem Kawko: mkawko@caritas.org.pl.

Niezależnie od tego, każdy z Państwa będzie miał możliwość uczestnictwa w transmisji internetowej (webstreaming) tego wydarzenia. Link do transmisji na kanale YouTube Caritas Laudato Si zostanie opublikowany na Facebookowej stronie wydarzenia.

Program wydarzenia:

ekonomia społeczna