Święty Franciszek – patron ekologii i wydarzenia 'Dowody miłości do wody’

Święty Franciszek - patron

Święty Franciszek – patron ekologii i wydarzenia 'Dowody miłości do wody’

Święty Franciszek – patron ekologii i wydarzenia 'Dowody miłości do wody’ 600 600 Caritas Laudato si’

UWAGA! LIVE NA FACEBOOKU
9.30 – CHĘCINY
10:30 – TYMIEŃ
Bądź z nami!

Woda jest symbolem życia. Odgrywa wyjątkową rolę w obrzędzie chrztu, symbolizuje oczyszczenie, zmycie grzechu pierworodnego. Jest przedmiotem cudu w Kanie Galilejskiej, pojawia się podczas uzdrowień i po dzień dzisiejszy ma wyjątkowe znaczenie we wszystkich obrzędach święceń. Woda obrazuje moc naszego Ojca, a Słowo Boże przyrównywane jest w Biblii do deszczu, który ożywia ziemię.

Dziś co chwilę słyszymy o kolejnych wysychających miejscach świata, a jednocześnie woda w naszym kranie nie przestaje lecieć. Jak więc zrozumieć realnie temat wody? Co zrobić aby ją oszczędzać, czy przeciętny człowiek może coś zdziałać we własnym domu? 4 października Dzień św. Franciszka – patrona ochrony przyrody odbędzie się pod hasłem „Dowody miłości do wody”. Skupimy się na tym co dobrego każdy z nas, co nasze parafie, szkoły, wspólnoty i domy mogą zrobić w temacie wody.

Wiele atrakcji

W 11 miastach całej Polski odbędą się Niedziele św. Franciszka, zapraszamy by włączyć się w to świętowanie i odwiedzić jedną z nich lub stworzyć własne wydatrzenie! Spotkanie to zawsze Msza Święta, ale również wykłady specjalistów-ekologów do spraw wody, ekologiczna żywność lokalna, warsztaty i spotkania. Pośród atrakcji w wybranych miejscach można będzie odnaleźć pokazy i eksperymenty związane z wodą, spotkania z kooperatywami spożywczymi, producentami miodów, wyrobów ekologicznych, spotkania ze specjalistami fotowoltaiki czy wodociągów, warsztaty mydlarskie pozwalające tworzyć kosmetyki bez chemii jaka zanieczyszcza wodę, marsz do źródła (cudowne źródełko w Zwierzyniu) trasą Nordic Walking, wystawy fotograficzne, rozdawanie butelek filtrujących i butelek wielorazowego użytku. W wielu miejscach zaproponujemy animacje ekologiczne dla dzieci, a zatem zapraszamy również całe rodziny, by wspólnie włączyły się w świętowanie. Wybrane miasta zaproszą, by do kościołów przyprowadzić swoje zwierzęta, które zostaną poświęcone. Prelekcje będą dotyczyły przede wszystkim tematu wiodącego „Dowody miłości do wody”, ale również chrześcijańskich korzeni ekologii, encykliki Laudato si, zmian klimatycznych.

KLIKNIJ NA WYDARZENIE PONIŻEJ I ZOBACZ PLAKAT!

4 października:

DIECEZJA BYDGOSKA – ŻOŁĘDOWO – Parafia p.w. Podwyższenia Krzyża Świętego, ul. Bydgoska 27, godz. 11:30

Czas trwania: 11:30 – 15:00

Prelegenci:
– Caritas Diecezji Bydgoskiej / Encyklika Laudato Si – ks. dyr. Wojciech Przybyła
– Nadleśnictwo Żołędowo / przyroda i środowisko – pracownicy nadleśnictwa
– Agros / zdrowa żywność – pracownicy Agros
– woda, ryby – dr Henryk Sobolewski
– pszczoły, miód – Prezes Kujawsko-Pomorskiego Związku Pszczelarzy Jacek Paul
– Sławek & Przyjaciele / recykling – Sławek Piotrowski

11:30 – rozpoczęcie mszą św. sprawowaną przez Jego Ekscelencję Ks. Biskupa Ordynariusza Diecezji Bydgoskiej Jana Tyrawę
12:45 – słowo o encyklice i projekcie Laudato Si – ks. dyr. Wojciech Przybyła
13:10 – spacer w grupach po terenie parku wraz z prelekcją dot. walorów przyrodniczych środowiska naturalnego – Nadleśnictwo Żołędowo
13:30 – prelekcja dot. zdrowej żywności – Agros
13:55 – prelekcja dot. wody – dr Henryk Sobolewski
14:20 – prelekcja dot. pszczół – Jacek Paul
14:45 – prelekcja dot. recyklingu – Sławek Piotrowski 15:00 – koronka

Dodatkowe atrakcje:

– stoisko Agros ze zdrową żywnością
– możliwość skosztowania bio żywności, przygotowane żywnościowe mini upominki dla odwiedzających event, prezentacja systemu nawadniania (taśmy kroplujące)
– eko poczęstunek dla odwiedzających event
– warsztaty recyklingu dla dzieci i nie tylko, wraz z prezentacją przykładów
– przygotowane przez organizatorów sadzonki kwiatów i drzewek jako nagrody w różnych konkursach
– przejażdżka na koniach dla dzieci oraz możliwość zrobienia zdjęcia z osłem

DIECEZJA BIAŁOSTOCKA – FASTY – Parafia pw. św. Franciszka z Asyżu, godz. 11.00

PROGRAM:

11:00 Msza Święta (odpustowa)

Po Eucharystii:

Wykład ks. Tomasza Kozłowskiego nt. Encykliki Papieża Franciszka „Laudato si’. W trosce o wspólny dom.” oraz „Moje dowody miłości do wody”.

Warsztaty mydlarskie – poprowadzi Agnieszka Kazberuk

Wystawa prac pt. „Moje dowody miłości do wody” oraz „Laudato si’ – w trosce o wspólny dom.” wykonanych przez podopiecznych Klubu Seniora Caritas przy parafii św. Kazimierza Królewicza w Białymstoku

Gry, zabawy i animacje dla dzieci oraz pyszny i zdrowy poczęstunek dla wszystkich 🙂

DIECEZJA CZĘSTOCHOWSKA – CZĘSTOCHOWA – Parafia pw. św. Zygmunta, ul. Krakowska 1, godz. 12:00

12:00 Msza Święta
12:50 Wykład o wodzie z prezentacją multimedialną i filmem. Prelegent Dariusz Roszak
13.00 Konferencja – dlaczego chrześcijanie powinni troszczyć się o środowisko (br. Cordian Szwarc OFM)
Konkurs ekologiczny
Ekologiczny poczęstunek
Ekologiczne animacje dla dzieci – Aleefrajda

Inne atrakcje:

Ambasada Mobilna Caritas Laudato Si wraz z Animatorem Krajowym Bratem Cordianem Szwarcem
Stoisko Wodociągów Częstochowskich (pokazy, ciekawostki dot. wody)
Ekologiczne stoiska (eko żywność, eko kosmetyki, fotowoltaika, zielarstwo, inne eko atrakcje)
Ze względu na ekologiczny charakter wydarzenia, zachęcamy uczestników do zabrania ze sobą swoich wielorazowych kubeczków, talerzyków itp.

DIECEZJA KIELECKA – CHĘCINY – Kościół Franciszkanów, ul. Franciszkańska 10, godz. 9:30

PROGRAM

09:30 – 10:30 Msza Święta z homilią ks. Dyr. Caritas Diecezji Kieleckiej – ks. Stanisława Słowika
10:30 – 10:45 Laudato Si, dlaczego katolicy powinni zajmowac się ekologią?
10:45 – 11:00 Jak “powstaje woda z kranu”? Mariusz Śledzik, Wodociągi Kieleckie
11:00 – 12:00 Prelekcja na temat suszy/wody z prezentacją multimedialną – Greta Kościołek, Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Kielcach
12:00 – 12.30 Ekologiczny poczęstunek

Dodatkowe atrakcje:

Stoisko Wodociągów Kieleckich (rozmowy, ciekawostki dotyczące wody)
Animacje dla dzieci – gry, zabawy, konkursy o tematyce ekologicznej
Zakład Aktywności Zawodowej Caritas – kiermasz własnoręcznie przygotowanych produktów ekologicznych

DIECEZJA KOSZALIŃSKO-KOŁOBRZESKA – TYMIEŃ – Park św. Franciszka, Parafia pw. Matki Bożej Królowej Polski w Śmiechowie, godz. 10.30

Program:

10:30 Msza święta

Po mszy:
Błogosławieństwo zwierząt
Warsztaty z Nadleśnictwem Karnieszewice
Animacje i zabawy dla rodzin i dzieci
Degustacja ekologicznych produktów
Zajęcia na temat zdrowej żywności i czystej wody

DIECEZJA POZNAŃSKA – POZNAŃ – Parafia św. Antoniego Padewskiego, ul. Św. Antoniego 50, godz. 12.30

DIECEZJA SOSNOWIECKA – DĄBROWA GÓRNICZA – Parafia św. Antoniego z Padwy, godz. 7:30-15

Czas trwania: 07:30 – 15:00

PROGRAM:

– Msze Święte w godzinach 7:30, 9:30, 11:00 i 12:30; nasz gość – ksiądz Mirosław Tosza, założyciel Stowarzyszenia Betlejem w Jaworznie będzie głosił homilię zgromadzonym na temat różnych aspektów obecnego kryzysu ekologicznego.
– Mobilna Ambasada Laudato Si’ – czyli elektryczny autobus ufundowany przez Jastrzębską Spółkę Węglową (JSW), w którym przedstawiciel Caritas Sosnowiec będzie prowadził konkursy dla najmłodszych, promował proekologiczne nauczanie Kościoła.
– Eko-kiermasz – Wspólnota Betlejem przedstawi swoje rękodzieła – między innymi będzie można nabyć ceramikę wraz z ikonami, ptaki Św. Franciszka, drewniane krzyże z elementami ceramiki. Zaproszone Zespoły Parafialne zaprezentują własnoręcznie wykonane wyroby takie jak pachnąca lawenda wyhodowana w ogrodach stworzonych w ramach projektu „Laudato Si’” zapakowana w szydełkowane serduszko, drobiazgi świąteczne, suszone bukiety czy domowe wypieki.
– Prelekcja połączona z warsztatami ceramicznymi oraz nauką wykonywania ikon ze starych zniszczonych desek; ksiądz Mirosław przybliży wielkość, istotę i piękno wyzwania, wobec którego stoi ludzkość w aspekcie ochrony środowiska naturalnego.
– Zajęcia ekologiczne dla dzieci prowadzone przez Wspólnotę Betlejem, lepienie z gliny.
– Eko – piknik Caritas – zgromadzeni zostaną zaproszeni na poczęstunek przygotowany z ekologicznych produktów przez Wspólnotę Betlejem.

Dla najmłodszych przewidziano niespodziankę w postaci żywych zwierząt.

DIECEZJA PRZEMYSKA – PRZEMYŚL – Parafia Rzymskokatolicka pw. św. Benedykta, Cyryla i Metodego, ul. Kazimierza Opalińskiego 7

PROGRAM:

DZIEŃ ŚW. FRANCISZKA W PARAFII RZYMSKOKATOLICKIEJ PW. ŚW. BENEDYKTA, CYRYLA I METODEGO W PRZEMYŚLU

4 PAŹDZIERNIKA 2020

DOWODY MIŁOŚCI DO WODY – to temat przewodni tegorocznego Dnia św. Franciszka. Woda jest źródłem życia. W tym roku chcieliśmy podziękować wodzie za to co daje nam coś najpiękniejszego, czyli owoce. Dzięki wodzie mamy wspaniałe owoce, szczególnie jabłka. Niedziela św. Franciszka w Przemyślu będzie wielkim świętem owoców, szczególnie jabłek z sadów, które położone są wokół naszego miasta.

Świętować będziemy na czterech Mszach Św. o godz. 7.00, 8.30, 10.00 i 11.30. Po każdej mszy spotkamy się w Auli Kościoła Dolnego, jeśli będzie piękna pogoda wszystkie atrakcje przeniesiemy na plac przed kościołem. W tym dniu wszystkich będziemy częstować słodkimi jabłkami oraz sokami owocowymi z okolicznych sadów. Wolontariusze korzystając ze sprzętu jaki otrzymali w ramach Projektu Laudato Si zaprezentują jak robi się owocowe soki ekologiczne. Warsztaty dotyczące robienia soków mają na celu zachęcenie do samodzielnego przygotowywania soków. Robienie ich to nie tylko dbanie o zdrowie, ale i środowisko, bo dzięki temu unikniemy wyrzucania zbędnych butelek plastikowych, w których sprzedawane są soki.

Zaprosiliśmy też na wykłady przedstawicieli Związku Pszczelarzy Ziemi Przemyskiej, którzy opowiedzą o roli pszczół miodnych w zachowaniu bioróżnorodności.

Natomiast dla naszych milusińskich animator zabaw przygotował zestaw pięknych farby i dzięki nim zamieni najspokojniejsze dzieci w groźne tygrysy, a urwisy w pokorne owieczki. Oczywiście każde dziecko zostanie pomalowane w takie zwierzę o jakim zamarzy.

DIECEZJA OLSZTYŃSKA – OLSZTYN – Parafia Św. Franciszka z Asyżu, ul. Dybowskiego 2, godz. 11.00

11.00 – msza św. odpustowa
12.00- do 15.00/15.30: eko wykład- Pokolenie Zero Waste

warsztaty ekologiczne dla dzieci i dorosłych (m.in. plastyczne, gry i zabawy, w. tworzenia świec i tabliczek woskowych), eco catering
wydarzenia towarzyszące: w kościele wystawa prac plastycznych grupy ,,Paleta”, tematyka: piękno przyrody

3 października:

DIECEZJA KATOWICKA – KATOWICE – PANEWNIKI – Parafia Św. Ludwika Króla i Wniebowzięcia NMP, ul. Panewnicka 76, godz. 12:00

12.00-13.00: Msza Święta (Parafia Św. Ludwika Króla i Wniebowzięcia NMP)
13.00-13.15: Wprowadzenie do uroczystości (Aula)
13.15-13.45: Konferencja nr 1: Dlaczego chrześcijanie powinni zajmować się ekologią? (o. Cordian Szwarc, animator krajowy Caritas Laudato Si’, animacje dla dzieci
13.45-14.15: Konkurs ekologiczny (Dominika Chylewska)
14.15 –15.00: Poczęstunek ekologiczny (Kawiarenka parafialna)
15.00-16.00 Konferencja nr 2: Co kryje się za powiedzeniem, że woda jest zasadą wszystkich? Archiczność i elementarność wody u Talesa z Miletu (o. Dydak K. Rycyk OFM, dr filozofii, wykładowca UPJPII w Krakowie i WSD OFM p.w. Św. Bonawentury w Katowicach Panewnikach (Aula), animacje dla dzieci
16:00-17.00: Zwiedzanie Multimedialnego Muzeum Misyjnego OO. Franciszkanów (dorośli), animacje dla dzieci
17.00-18.00: Zwiedzanie Multimedialnego Muzeum Misyjnego OO. Franciszkanów (dzieci)
16.00-18.00: Ambasada mobilna Laudato Si’
18.00: Zakończenie obchodów (Aula)

11 października

DIECEZJA RZESZOWSKA – MYCZKOWCE – 9:00

Program:

Msza św. godz. 9 – homilia poświęcona Encyklice św. Franciszka
Poczęstunek chleb i woda – będziemy rozdawać chleb i butelki (bidony jako pojemniki wielokrotnego użytku oraz butelki do filtrowania wody).
Wystawa fotografii ks. Bogdana Janika poświęcona wodzie ilustrowana cytatami z Biblii
Marsz do źródła – przejście trasą Nordic Walking do cudownego źródełka w Zwierzyniu
Animacje dla dzieci – instalacja Woda, Festiwal baniek mydlanych
Woda w Biblii – prelekcja terenowa w Ogrodzie Biblijnym

Formularz Mszy Świętej – podziel się nim w swojej parafii!

Zapraszamy, by podczas Dnia św. Franciszka skorzystać z przygotowanego przez Caritas Laudato si formularza Mszy Świętej, który napisany w duchu troski o stworzenie pozwoli nam skupić się na tej modlitwie. Materiały można pobrać tu:

Możesz stworzyć własną Niedzielę św. Franciszka i zarejestrować ją tu: www.seasonofcreation.org/pl/events-pl/