Niedziela świętego Franciszka 2021 – diecezja przemyska

Niedziela świętego Franciszka 2021 – diecezja przemyska 2560 1920 Caritas Laudato si’

Tegoroczna Niedziela Świętego Franciszka w diecezji przemyskiej odbyła się w dwóch miejscowościach – Leszczawie Dolnej i Górnej. Piękne położenie wśród gór Pogórza Przemyskiego i jesienna aura sprawiły, że na wydarzeniu pojawiło się niemal 300 osób!

Duchowym wprowadzeniem do uroczystości było kazanie nawiązujące do ekologii integralnej wygłoszone przez ks. dr Tomasz Steca – znanego bioetyka, a jednocześnie wicedyrektora Caritas Archidiecezji Przemyskiej. Można było wziąć udział w ciekawych wykładach pana Zdzisława Kilona – Prezesa Związku Pszczelarzy Ziemi Przemyskiej, który mówił o tworzeniu miejskich pasiek, ochronie miododajnych roślin w krajobrazie miejskim i wiejskim i o tym, jak możemy tworzyć małe oazy dla pszczół w przydomowych ogródkach.

Wydarzenie było okazją do posmakowania ekologicznych i lokalnych specjałów, wśród których największą popularnością cieszyły się ekologiczne ciastka upieczone przez Warsztaty Terapii Zajęciowej Caritas z Leżajska. Pojawiły się również naturalne soki z owoców i warzyw, śliwki w czekoladzie ze Spółdzielni Cukierniczej ze Strzyżowa i świeżo zerwane jabłka o różnych smakach. Największą atrakcją był występ Orkiestry Dętej z Husowa, a dla najmłodszych – eko gry i malowanie twarzy.