Niedziela świętego Franciszka 2021 – diecezja sosnowiecka

Niedziela świętego Franciszka 2021 – diecezja sosnowiecka 1200 800 Caritas Laudato si’

3 października w Stowarzyszeniu Betlejem w Jaworznie odbyła się Niedziela świętego Franciszka…

Wydarzenie rozpoczęło się mszą świętą, po której odbyły się warsztaty wraz z prelekcją – „Dom to są ludzie, nie ściany”. Ks. Mirosław Tosza, założyciel wspólnoty oprowadził po domu i ogrodzie Wspólnoty Betlejem i opowiedział o pracy z osobami ubogimi, bezdomnymi i uzależnionymi oraz inicjatywach ekologicznych.

Konferencję wygłosił również br. Jacek Waligóra, który opowiedział o przesłaniu Laudato Si i życia w zgodzie z duchowością św. Franciszka oraz misji Dzieła Pomocy św. Ojca Pio w Krakowie.

Był też część artystyczna Podczas zajęć plastycznych uczestnicy przetwarzali materiały z recyklingu i mogli zobaczyć wystawę rękodzieła wytwarzanego przez osoby ubogie w Stowarzyszeniu Betlejem (m. in. naturalne eko-mydła, ikony, użytkowe i dekoracyjne rękodzieło drewniane i ceramiczne, rękodzieło z produktów recyklingowych) oraz posmakować eko produktów od lokalnych wytwórców (sery, zioła, miody itp.).

Najmłodsi wzięli udział w warsztatach „Ptaki św. Franciszka”, podczas których powstały piękne drewniane i ceramiczne ptaszki inspirowane kazaniem do ptaków św. Franciszka.

Przez całą niedzielę był otwarty Podzielnik „Dla ciała i ducha”, gdzie trwała wymiana książkami, zabawkami i ubraniami.