Świętuj z nami Tydzień Laudato si’ 2021!

Świętuj z nami Tydzień Laudato si’ 2021! 1080 1080 Caritas Laudato si’

#TydzieńLaudatoSi 2021, który odbędzie się w dniach 16-25 maja to wydarzenie o światowym zasięgu, organizowane przez watykańską Dykasterię ds. Integralnego Rozwoju Człowieka przy współpracy ze Światowym Ruchem Katolików na rzecz Środowiska i około 150 organizacjami katolickimi. Podczas tego światowego eventu będziemy inspirować, poszerzać horyzonty, rozważać piękno natury i chwalić Pana modlitwą i działaniem!

Tydzień Laudato si’ to czas, w którym możemy podjąć kroki w kierunku ekologicznego nawrócenia i zainspirować kolejne parafie i instytucje katolickie do pochylenia się nad tematem ekologii. W czasie tegorocznego wydarzenia obchodzimy również zakończenie ogłoszonego w 2020 Roku Rocznicowego oraz szóstą już rocznicę podpisania encykliki papieskiej. W zwiążku z tym wydaliśmy encyklikę w nowym, pięknym wydaniu, która już samą szatą graficzną nawiązuje do idei dbania o środowisko. Kilkudniowemu międzynarodowemu świętu towarzyszć będą transmitowane na żywo konferencje i spotkania modlitewne.

W programie wydarzenia m. in.:

🌱 codziennie motywujące cytaty z encykliki Laudato si’
🌱 premiera nowego wydania encykliki Laudato si’
🌱 7 INTERAKTYWNYCH KATECHEZ na 7 dni #TydzienLaudatoSi do pobrania
🌱 gry planszowe
🌱 mini konkurs – 'Wygraj nowe wydanie encykliki!’
🌱 Dialog Laudato si’ na temat edukacji oraz dialog na temat energii i paliw kopalnianych (18. i 19.05)
🌱 Światowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22.05)
🌱 specjalna msza święta w Zesłanie Ducha Świętego (23.05)
🌱 udział w spotkaniach modlitewnych i Festiwalu Laudato Si’ „Pieśni dla Stworzenia” (23.05)
🌱 debata na temat 'Manii posiadania’ i jej antidotum, czyli ekonomii dobra wspólnego, w której wystąpią nasi specjaliści – Marcin Kawko & Jan J. Zygmuntowski (24.05)
🌱 uruchomienie Platformy Działania Laudato si’ (25 maja)
🌱 gościnny udział w warsztatach międzynarodowych ‘Reflection Day’ (27.05)

Dołącz do Tygodnia Laudato si’: www.laudatosiweek.org/pl i śledź nasze media!