Ambasada mobilna

Jeśli przesłanie Laudato si’ jest dla Ciebie ważne i chcesz podzielić się nim z innymi, zaproś Ambasadę Mobilną do swojego miasta!

Odwiedzamy wydarzenia, konferencje, szkoły, parafie i prowadzimy wykłady oraz warsztaty ekologii integralnej. Warsztaty prowadzi br. Cordian Szwarc OFM lub zaproszeni goście.

Samochód Laudato Si

Przyjeżdżamy autem hybrydowo-elektrycznym, które ma niskie spalanie i emisję CO2, a układ hamulcowy został wyposażony w funkcję odzyskiwania energii, która wraz panelem słonecznym na dachu doładowuje akumulator. I chociaż najbardziej eko jest oczywiście przesiąść się na rower, to jeśli się nie da, cieszą nas wszystkie małe kroki w ograniczaniu spalin.

Warszaty

Na warsztatach opowiadamy o ekologii integralnej, dlaczego chrześcijanin powinien troszczyć się o świat, co mówi Biblia, czego uczy nas św. Franciszek, św. Jan Paweł II, Benedykt XVI czy Papież Franciszek. O czym opowiada encyklika Laudato si, jak w naszej codzienności dostrzec ekologiczne problemy i co zrobić żeby im zaradzić.

Namiot wystawowy

Ambasada mobilna jest wyposażona w namiot-wystawę z infografikami o wodzie, klimacie, powietrzu, bioróżnorodności, recyklingu i żywności, ekonomii dobra współnego i encyklice Laudato si. Dowiesz się z niej dlaczego możemy spodziewać się masowych przesiedleń nad Bałtykiem, ile przepłacasz kupując wodę w butelce, ile mikroplastiku można znaleźć w wodach płodowych dziecka i jaka część jedzenia trafia do kosza.

Moc atrakcji

Wystawa jest też wyposażona w tablety z najnowszymi aplikacjami ekologicznymi i filmikami edukacyjnymi. Mamy możliwość zorganizowania nocnego kina i wielu innych atrakcji, które pozwolą nam zrozumieć, że troska jest boska!

Zaproś Ambasadę mobilną

Warsztaty organizujemy nieodpłatnie, prosimy o zapewnienie:
01. sali wykładowej, czyli miejsca spotkania,
02. materiałów do pracy: rzutnik (do prezentacji PPT), nagłośnienie (jeśli to konieczne), flipchart z pisakami, kartki i długopisy dla uczestników,
03. zorganizowanie wyżywienia i noclegu,
04. zapewnienie miejsca do rozstawienia namiotu Ambasady Mobilnej.

Jeśli chcesz nas zaprosić – zapoznaj się z poniższymi zasadami i zgłoś się!

Warsztaty ekologii integralnej są świetną okazją, żeby wprowadzać zasady Laudato si w życie i chociaż nie zawsze jest to proste, skorzystaj z okazji. Jeśli zapraszasz nas do siebie, pamiętaj o kilku zasadach!

Zrezygnuj z tego co jednorazowe

Plastik jest tak wszechobecny, że czasem ciężko wyobrazić sobie bez niego życie. Wszystko pakujemy, foliujemy, zawijamy i czasem ciężko zauważyć co za tym idzie. Jednocześnie naukowcy przewidują, że niedługo w oceanach będzie pływać więcej plastiku niż ryb.

Zadbajmy o to, by nasze spotkanie wyprodukowało jak najmniej śmieci, a w szczególności plastiku. Wspólne mycie szklanych naczyń może być świetną integracją, możesz też zaplanować posiłki tak, by prawie nie wymagały korzystania z naczyń (finger food, zupy w kubkach jadalnych), możesz też zaprosić uczestników do przywiezienia własnych sztućców. Postaraj się też organizując warsztaty i posiłki korzystać z wielorazowych toreb i woreczków.

Wybierz dietę prostą i bez mięsa

Dziś nie chcemy już jadać mięsa od święta, od święta chcemy pościć. Aby nasycić potrzeby ludzi potrzeba masowych produkcji, które przekładają się na obniżenie jakości naszego jedzenia. Z drugiej strony, to duża presja na zasoby przyrodnicze – można powiedzieć, że krowa którą zjadasz je więcej roślin niż Ty.

Wybierz jedzenie bez mięsa i ryb, buliony warzywne, jako krok w kierunku ograniczania ilości mięsa jaką spożywamy. Nie szukaj rarytasów i wykwintnych dań, szukaj prostego jedzenia, które zaspokoi głód. Taki post.

Postaw na zdrowe przekąski

Nawet dzieci wiedzą, że słodycze są niezdrowe. Jedzenie sztucznych barwników, słodzików, konserwantów i emulgatorów nam nie służy. W słodkich przekąskach często jest obecny olej palmowy- jego produkcja jest okupiona wycinką lasów deszczowych, niszczeniem torfowisk, a to przekłada się na pogłębianie negatywnych zmian klimatycznych. Zapakowane w plastik przyczyniają się do produkowania sporej ilości śmieci.

Wybierz owoce, warzywa, domowe ciasta i produkty, które dostarczą nam zdrowej energii.

Unikaj drukowania materiałów

Drukowanie zużywa nie tylko kartki i papier, ale również tusz i tonery.

Drukuj tylko to, co jest Ci koniecznie potrzebne, przygotuj materiały w wersji elektronicznej.

Wykorzystaj resztki i odpady

Szacuje się, że 1/3 jedzenia które kupujemy trafia do kosza. Tak naprawdę na świecie jest wystarczająca ilość pożywienia dla wszystkich, ale nie potrafimy nim dobrze zarządzać. Spotkanie warsztatowe też wygeneruje śmieci i warto wcześniej pomyśleć co z nimi zrobimy.

Zastanów się co zrobisz z resztkami jedzenia, jak je wykorzystasz- może uda się wyrzucić je na kompost albo dokarmić zwierzęta? Zadbaj o to, by wszyscy uczestnicy wiedzieli co zrobić ze śmieciami i mieli możliwość ich posegregowania. Jeśli nie masz na to specjalnych pojemników, wystarczą tylko worki.

Ograniczaj napoje

Przyzwyczailiśmy się do kolorowych napojów lub wody w plastikowych butelkach, tak by każdy miał swoją. Woda butelkowana jest droższa i produkuje śmieci, a napoje są dodatkowo słodzone i nie najzdrowsze.

Zaproponuj uczestnikom wodę filtrowaną (jeśli woda z kranu jest zdatna do picia), możesz wrzucić do niej cytrynę, pomarańczę i miętę, A może zrobić lemoniadę lub kompot?

Nasza Ambasada w akcji

Niedziela św. Franciszka [fotorelacja]

Niedziela św. Franciszka [fotorelacja] 1400 1050 Caritas Laudato si’

Relacja z Niedzieli św. Franciszka, która pokazuje nam parafie o jakich marzymy, parafie Laudato si. Zielone i radosne, w których jest miejsce…

Niedziela św. Franciszka

Niedziela św. Franciszka 1000 1000 Caritas Laudato si’

Ogłoszony przez Papieża Franciszka trwa od 1 września do 4 października i jest wyjątkowym zaproszeniem dla każdego z nas. To moment, w którym możemy zatroszczyć się o Matkę Ziemię. Ten czas zwieńcza Niedziela św. Franciszka, którą w tym roku Caritas Laudato si świętuje pod hasłem “Dowody miłości do wody”. W 12 miejscach w całej Polsce odbędą się eco-eventy, na których będziemy promować życie zgodne z zasadami zielonej encykliki.

Warsztaty eko w 12 miastach Polski

Warsztaty eko w 12 miastach Polski 1400 788 Caritas Laudato si’

Trwa „Czas dla Stworzenia” ogłoszony przez Papieża Franciszka w dniach 1 września – 4 października 2020 r. To dni, w których sposób szczególny…

Letni Targ Ekologiczny z Laudato si