Warsztaty zdrowego gotowania zero waste
Badania wykazują, że dzieci, które systematycznie jedzą śniadania, lepiej się uczą, są mniej rozdrażnione i łatwiej skupiają się na zajęciach w szkole.
Zdrowie zaczyna się na talerzu! Właśnie dlatego szkoła im. Haliny Poświatowskiej w Częstochowie zorganizowała „Franciszkańską stołówkę” – warsztaty, podczas których uczniowie poznali zasady zdrowego odżywiania bez marnowania.
W ramach warsztatów odbywa się 5 spotkań, na których można było poznać tajniki przygotowywania pysznych zup, fit deserów, a nawet grillowania warzyw i rozpoznawania ziół. Każde spotkanie rozpoczęty został odczytaniem wybranego fragmentu encykliki „Laudato si”, a na koniec warsztatów przeprowadzono konkurs kulinarny na najpyszniejsze danie.
Nazwa projektu:
„Franciszkańska stołówka”
Autorzy:
Szkoła Podstawowa nr 8 im. Haliny Poświatowskiej w Częstochowie
Region:
Diecezja częstochowska