Niedziela świętego Franciszka

Niedziela św. Franciszka to wydarzenie, które kończy Czas dla Stworzenia

Chcesz, aby Twoja parafia włączyła się w działania na rzecz planety? Zaproś ją do udziału w Niedzieli świętego Franciszka! 3 października w 12 diecezjach odbywają się eventy, którym towarzyszą spotkania i warsztaty ekologiczne. Jednym z centralnych punktów wydarzenia jest msza święta według specjalnego formularza (do pobrania TUTAJ). Świętowaniu przyświeca przesłanie encykliki Laudato si’, której tytuł zaczerpnięty jest z Pieśni słonecznej, napisanej przez świętego Franciszka z Asyżu – patrona ekologii.

Święto ogłoszone przez papieża Franciszka jest równocześnie zwieńczeniem Czasu dla Stworzenia (Season of Creation). To coroczne wydarzenie zachęca nas do tego by z jednej strony doświadczyć piękna Stworzenia, zachwycić się nim, a z drugiej podjąć refleksję nad codziennymi nawykami, które mogą mu szkodzić. To może być dla nas punkt wyjściowy do pełnego życia w zgodzie ze Stwórcą i światem przyrody.

Jak zorganizować
Niedzielę świętego Franciszka?

1. Poproś księdza w swojej parafii o odprawienie specjalnej mszy i przekaż mu materiały liturgiczne – Formularz Mszy Świętej na Niedzielę Św. Franciszka

2. Znajdź miejsce dla wydarzenia i wpisz je w pustym miejscu na plakacie.

3. Wypromuj wydarzenie w Twojej okolicy – niech wszyscy się o nim dowiedzą!

• Rozwieś plakat „Dzielę się w Niedzielę” w widocznych miejscach – niech inspiruje do tego, aby zatrzymać się i zrobić coś dobrego dla ziemi! (link do pobrania)
  • Poinformuj lokalne media i wspólnoty. Poproś o umieszczenie ogłoszenia na stronie Twojej parafii.

4. Zorganizuj Podzielnik pod hasłem tegorocznej akcji – „Dzielę się w Niedzielę”. Zobacz jak!

5. Zaproś na wydarzenie lokalnych sprzedawców, producentów miodów i wyrobów ekologicznych, rolników, koło gospodyń wiejskich – daj uczestnikom okazję do poznania regionalnych smaków.

Niedziela świętego Franciszka - jak zrobić? 5 kroków

Newsy z tego wydarzenia