Niedziela św. Franciszka

Elementem chrześcijaństwa jest postawa wdzięczności. W rzeczywistości – w zabieganiu i przytłoczeni codziennymi obowiązkami nie dostrzegamy wartości tego, co mamy, co otrzymaliśmy od Boga. Przestajemy być wrażliwi na piękno otaczającego nas świata. Papież Franciszek wprowadził do kalendarza światowy dzień modlitw o ochronę świata stworzonego (który w Kościele Powszechnym obchodzimy 1 września). To zachęta dla nas, by z jednej strony doświadczyć piękna Stworzenia, do zachwytu nad nim, z drugiej okazja do podjęcia refleksji nad naszymi nawykami czy wykroczeniami przeciw Stworzeniu. Może nas to skłonić do wejścia na drogę ekologicznego nawrócenia, przemiany naszych zwykłych zachowań czy sposobu myślenia, także w kontekście kryzysu ekologicznego.

Do tego między innymi zaprasza nas Papież Franciszek w encyklice Laudato si’, której tytuł zaczerpnięty jest z Pieśni słonecznej, napisanej przez świętego Franciszka z Asyżu. Dlatego właśnie niedziela po wspomnieniu tego Świętego (które przypada 4 października) to znakomity moment, by razem ze swoją parafią czy wspólnotą świętować w duchu Laudato si’.

Najbliższa Niedziela Świętego Franciszka przypada 6 października 2019. W atmosferze wspólnego świętowania piękna Stworzenia, poza wspólną modlitwą (dziękczynną i przebłagalną zarazem), chcielibyśmy podjąć refleksję na temat powietrza, naszego wspólnego dobra. Jak możemy zadbać o jego jakość, jaki my mamy na to wpływ i co może się stać jeśli o to, czym oddychamy, nie zadbamy?

Jeżeli chcesz przygotować takie święto w swojej parafii – skontaktuj się z nami korzystając z formularza w zakładce Kontakt.