W sobotę lubimy spędzać czas w kuchni. A możesz dzisiaj postawisz na wege dietę? Sprawdź jadłospis na cały dzień!
I ŚNIADANIE
Otrębowa frittata z pieczarkami (10 min/ 382 kcal)
- 2 jajka,
- 5 pieczarek 100 g,
- cebula 120 g,
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego 10 g,
- 2 łyżki otrąb pszennych 16 g
Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno pokrój, składniki podsmaż na łyżeczce oleju do momentu, aż wyparuje cała woda. Jajka roztrzep z otrębami. Zawartość patelni dodaj do jajek i wymieszaj. Wylej na patelnię, smaż na małym ogniu, aż się zetnie, również od góry. Z podanych proporcji można zrobić dwie cienkie frittaty lub jedną grubszą.
II ŚNIADANIE
Kanapka z bananami na ciepło (15 min, 312 kcal)
- 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego 70 g,
- ½ banana 90 g (zielonkawego, jeśli masz problemy z wysokim cukrem),
- 2 łyżki jogurtu naturalnego 50 g,
- łyżeczka masła orzechowego 5 g,
- łyżeczka oleju 5 g,
- cynamon
Banana pokrój na cienkie plasterki, posyp cynamonem i podsmaż na rozgrzanym oleju. Usmażonego ułóż na kanapce, posmarowanej masłem orzechowym i jogurtem. Przykryj drugą kromką i zapiecz w tosterze. Pycha także na zimno.
OBIAD
Bakłażan z pieca z soczewicą i pomidorami (30 min/ 472 kcal)
- mały bakłażan 240 g,
- 4 łyżki soczewicy z puszki 52 g,
- 2 łyżki oliwy 20 g,
- mała cebula 40 g,
- pomidor 130 g,
- 1/2 ząbka czosnku 4 g,
- łyżka świeżej bazylii 4 g,
- przyprawy: pieprz, tymianek, chili, sól
Bakłażana pokrój na plastry i nakłuj w kilku miejscach. Ułóż na blasze, posyp solą i pieprzem i podpiecz w 220°C przez 10 minut. Posiekaj cebulę i czosnek. Na oliwie zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i mieszaj przez chwilę. Włóż pokrojonego pomidora i przyprawy. Dodaj ugotowaną i odcedzoną soczewicę i część bazylii. Wymieszaj. Bakłażana wyjmij z piekarnika, wydrąż część miąższu i dodaj do farszu. Przekładaj plastry masą i piecz ok. 15 minut. Udekoruj resztą bazylii.
PODWIERCZOREK
Zielony koktajl (5 min/ 161 kcal)
- ½ jabłka 100 g,
- ½ banana 60 g,
- garść szpinaku świeżego lub mrożonego 45 g,
- 4 łyżeczki natki pietruszki świeżej lub suszonej 8 g,
- łyżeczka oliwy z oliwek 5 g
Zmiksuj wszystkie składniki.
KOLACJA
Zupa krem z fasoli i pietruszki z sezamem (30 min, 510 kcal)
- szklanka bulionu warzywnego 220 ml,
- 3 łyżki fasoli konserwowej 60 g,
- spora cebula 110 g,
- mały korzeń pietruszki 60 g,
- łyżeczka oleju 5 g,
- łyżeczka nasion sezamu 5 g,
- przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie
Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Pietruszkę obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do cebuli. Chwilę podsmaż. Zalej bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz wcześniej namoczoną i ugotowaną fasolę. Gotuj około 15 minut, aż pietruszka zmięknie. Gotową zupę zmiksuj na gładki krem i dopraw solą oraz pieprzem. Posyp uprażonym na suchej patelni sezamem.
Zobacz również przepisy na śniadania wielkanocne zero waste