Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Dieta wege – jadłospis na cały dzień!

Dieta wege – jadłospis na cały dzień!

Dieta wege – jadłospis na cały dzień! 640 640 Caritas Laudato si’

W sobotę lubimy spędzać czas w kuchni. A możesz dzisiaj postawisz na wege dietę? Sprawdź jadłospis na cały dzień!

 

I ŚNIADANIE
Otrębowa frittata z pieczarkami (10 min/ 382 kcal)

  • 2 jajka,
  • 5 pieczarek 100 g,
  • cebula 120 g,
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego 10 g,
  • 2 łyżki otrąb pszennych 16 g

Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno pokrój, składniki podsmaż na łyżeczce oleju do momentu, aż wyparuje cała woda. Jajka roztrzep z otrębami. Zawartość patelni dodaj do jajek i wymieszaj. Wylej na patelnię, smaż na małym ogniu, aż się zetnie, również od góry. Z podanych proporcji można zrobić dwie cienkie frittaty lub jedną grubszą.

II ŚNIADANIE
Kanapka z bananami na ciepło (15 min, 312 kcal)

  • 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego 70 g,
  • ½ banana 90 g (zielonkawego, jeśli masz problemy z wysokim cukrem),
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 50 g,
  • łyżeczka masła orzechowego 5 g,
  • łyżeczka oleju 5 g,
  • cynamon

Banana pokrój na cienkie plasterki, posyp cynamonem i podsmaż na rozgrzanym oleju. Usmażonego ułóż na kanapce, posmarowanej masłem orzechowym i jogurtem. Przykryj drugą kromką i zapiecz w tosterze. Pycha także na zimno.

OBIAD
Bakłażan z pieca z soczewicą i pomidorami (30 min/ 472 kcal)

  • mały bakłażan 240 g,
  • 4 łyżki soczewicy z puszki 52 g,
  • 2 łyżki oliwy 20 g,
  • mała cebula 40 g,
  • pomidor 130 g,
  • 1/2 ząbka czosnku 4 g,
  • łyżka świeżej bazylii 4 g,
  • przyprawy: pieprz, tymianek, chili, sól

Bakłażana pokrój na plastry i nakłuj w kilku miejscach. Ułóż na blasze, posyp solą i pieprzem i podpiecz w 220°C przez 10 minut. Posiekaj cebulę i czosnek. Na oliwie zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i mieszaj przez chwilę. Włóż pokrojonego pomidora i przyprawy. Dodaj ugotowaną i odcedzoną soczewicę i część bazylii. Wymieszaj. Bakłażana wyjmij z piekarnika, wydrąż część miąższu i dodaj do farszu. Przekładaj plastry masą i piecz ok. 15 minut. Udekoruj resztą bazylii.

PODWIERCZOREK
Zielony koktajl (5 min/ 161 kcal)

  • ½ jabłka 100 g,
  • ½ banana 60 g,
  • garść szpinaku świeżego lub mrożonego 45 g,
  • 4 łyżeczki natki pietruszki świeżej lub suszonej 8 g,
  • łyżeczka oliwy z oliwek 5 g

Zmiksuj wszystkie składniki.

KOLACJA
Zupa krem z fasoli i pietruszki z sezamem (30 min, 510 kcal)

  • szklanka bulionu warzywnego 220 ml,
  • 3 łyżki fasoli konserwowej 60 g,
  • spora cebula 110 g,
  • mały korzeń pietruszki 60 g,
  • łyżeczka oleju 5 g,
  • łyżeczka nasion sezamu 5 g,
  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie

Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Pietruszkę obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do cebuli. Chwilę podsmaż. Zalej bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz wcześniej namoczoną i ugotowaną fasolę. Gotuj około 15 minut, aż pietruszka zmięknie. Gotową zupę zmiksuj na gładki krem i dopraw solą oraz pieprzem. Posyp uprażonym na suchej patelni sezamem.

Kanapka z bananami na ciepło - dieta wege jadłospisBakłażan z pieca z soczewicą i pomidorami- dieta wege jadłospis

Zupa krem z fasoli i pietruszki z sezamem - dieta wege jadłospiszielony koktajl - dieta wege jadłospis

Zobacz również przepisy na śniadania wielkanocne zero waste

Zapisz się
do newslettera!

I trzymaj rękę na pulsie!