Jak zrobić stroik na Wszystkich Świętych? Zobacz październikowy „Weź i zrób”!

jak zrobić stroik na Wszystkich Świętych.

Jak zrobić stroik na Wszystkich Świętych? Zobacz październikowy „Weź i zrób”!

Jak zrobić stroik na Wszystkich Świętych? Zobacz październikowy „Weź i zrób”! 768 768 Caritas Laudato si’

Październik jest miesiącem Matki Bożej Różańcowej. W tym czasie oczyść swoje wnętrze i dbaj o czystość planety! Z modlitwy i medytacji czerp siły do działania i dowiedz się jak zrobić stroik na Dzień Wszystkich Świętych w duchu #zerowaste!

DZIAŁAJ NA RÓŻNE SPOSOBY!

1. módl się, rozważaj tajemnice różańca, korzystaj z gotowych rozważań
2. zorganizuj konkretne działanie związane z dniem Wszystkich Świętych
3. zabierz głos w sprawie zdrowego żywienia oraz nieodpowiedzialnej
hodowli zwierząt i uprawie roślin.

Nasze propozycje:

1. Modlitwa i medytacja pozwalają oczyścić umysł, wyciszyć się i nabrać dystansu do rzeczywistości. Dają też siłę do działania:

• Odmawiaj różaniec. Spróbuj pomodlić się w kościele, we wspólnocie i na spacerze, będąc sam na sam z przyrodą.
• Spróbuj zrozumieć tajemnice różańca. Rozważania tajemnic światła znajdziesz na tej stronie.
• Módl się za tych, którzy odeszli do domu Pana. Pomyśl o wszystkich zmarłych z rodziny, przypomnij sobie znajomych, których już nie ma z nami. A może warto pomodlić się za tych, których nie znałeś osobiście?

2. Działaj już teraz, zanim plastik znów zaleje cmentarze. Poszukaj wsparcia we wspólnocie, dziel się pomysłami:

• Przygotuj spotkanie, w czasie którego przedstawisz problem śmieci, który wiąże się z obchodzeniem dnia Wszystkich Świętych. Pozwól na dyskusję i burzę mózgów. Spotkanie możesz zrobić on-line. Pomocą będzie dla ciebie artykuł „Na cmentarzu straszą śmieci”, który znajdziesz kilka stron dalej.
• Zorganizuj warsztaty dla znajomych lub osób ze wspólnoty, w czasie których powstaną ekologiczne ozdoby na cmentarz. Zróbcie postanowienie, że w tym roku plastik nie zaleje grobów waszych bliskich i sprawdźcie jak zrobić stroik na Wszystkich Świętych.
• Zorganizuj podzielnik zniczy przy cmentarzu. Porozmawiaj najpierw z księdzem w parafii lub zarządem cmentarza. Nie działaj sam. Do podzielnika wystarczy ustawiony przy bramie regał z informacją i kilka zniczy na początek – używanych, ale w dobrym stanie. O tym ,jak zrobić podzielnik, czytaj w artykule „Nie wyrzucaj – wymień”.

3. Zabierz głos. Podziel się swoimi spostrzeżeniami na temat mądrego żywienia i wpływie wielkoobszarowych upraw oraz masowej hodowli zwierząt na środowisko. Zrób to na spotkaniu wspólnoty, wśród znajomych, w mediach społecznościowych. Dobrze się przygotuj:

• Rozmawiaj o tym, jak zmienić jadłospis na taki, w którym jest więcej warzyw. Miej pod ręką własne przepisy lub te, które prezentujemy w artykule „Zdrowa dieta bez mięsa”.
• Mów wszystkim o zaletach domowych przetworów, jesień to doskonały moment, by zacząć je robić. Możesz podzielić się z innymi swoimi przepisami – jeśli ich nie masz, wykorzystaj prezentowany kilka stron dalej przepis na powidła śliwkowe.
• Przekonuj innych, że korzystanie z używanych ubrań jest modne i odpowiedzialne. Do słuchających ciebie ma pewno przemówią argumenty i liczby zawarte w artykułach „Moda, która nie jest trendy” i „Moje dziecko nosi pieluchy wielorazowe!”