Caritas - Laudato Si | „Nie damy sobie zabrać przyszłości”. Młodzi o strajku klimatycznym
„Nie damy sobie zabrać przyszłości”. Młodzi o strajku klimatycznym

W Australii i Oceanii, Azji, Afryce oraz Europie, młodzi wyszli na ulice miast apelując do światowych przywódców o powstrzymanie katastrofy klimatycznej. „Globalny Strajk dla Klimatu” ma zwrócić uwagę polityków i międzynarodowych korporacji na zmiany środowiskowe dokonujące się w konsekwencji działalności człowieka. W sumie w proteście uczestniczyła młodzież z ponad 150 krajów, w tym z Polski.

Demonstrators demand action on climate change

Millions of people have been protesting across the world as part of a global climate strike, sparked by student activist Greta Thunberg.

Opublikowany przez BBC World Service Piątek, 20 września 2019

„Globalny Strajk dla Klimatu” został zainspirowany przez 16-letnią aktywistkę Gretę Thunberg. Szwedka zaapelowała, by uczniowie 20 września 2019 roku zbojkotowali lekcje i wyszli na ulice. Akcja rozpoczęła się w Australii, zakończyła się w Nowym Jorku, przed siedzibą Organizacji Narodów Zjednoczonych. Nastolatka stanęła tam na czele wielkiego marszu klimatycznego.

Słyszysz? Widzisz? – pytają organizatorzy polskiego Młodzieżowego Strajku Klimatycznego w spocie promującym akcję. „Ziemia umiera. Susza. Upały. Pożary. Powodzie. Migracje. Konflikty. Wymieranie. A będzie jeszcze gorzej. To jest ostatni moment, dlatego wychodzimy na ulice” – argumentują młodzi ludzie.

Spot Tysiąca Miast

STRAJKUJ!!! #20wrzesnia #protest_tysiecy_miastDziękujemy KARMA za spot!

Opublikowany przez Młodzieżowy Strajk Klimatyczny Wtorek, 17 września 2019

W Polsce w ramach „Protestu Tysięcy Miast” młodzież strajkowała w 60 miastach – między innymi w Warszawie, Poznaniu, Zakopanem, Łodzi, Lublinie czy Krakowie.

Data protestu – 20 września jest nieprzypadkowa – strajk odbył się w ostatni piątek przed rozpoczęciem się szczytu klimatycznego ONZ w Nowym Jorku.

Od 20 do 27 września na całym świecie będzie trwał Globalny Tydzień Protestu.

Czy biznes jest gotowy na minimalizm? Encyklika „Laudato si'” papieża Franciszka na Forum Ekonomicznym

Nadmierna ingerencja w ekosystem i gospodarka nastawiona wyłącznie na zysk ogranicza swoją przestrzeń rozwojową. Zmiana modelu zarządzania, produkcji i gospodarowania surowcami pozwoli stworzyć gospodarkę bardziej uczciwą. Ekonomia przyszłości musi poszukiwać innowacyjnych rozwiązań z myślą o kolejnych pokoleniach, odwołując się także do przeszłości. Czy biznes jest gotowy na minimalizm? – to jedno z pytań jakie padło do przedstawicieli świata biznesu podczas panelu „Laudato Si – pochwała społecznej innowacyjności – szansa dla biznesu”, zorganizowanego przez Caritas Polska podczas Forum Ekonomicznego 2019 w Krynicy.

„Wszyscy tworzymy jedno” (Ef 4,25). Papież Franciszek na Dzień Środków Społecznego Przekazu

„Wszyscy tworzymy jedno” (Ef 4,25). Od wirtualnych wspólnot społecznościowych do wspólnot ludzkich - tymi słowami rozpoczyna papież Franciszek orędzie na 53. Dzień Środków Społecznego Przekazu. Tegoroczny przypada w Polsce 15 września.

Ruszył konkurs grantowy na projekty ekologiczne

Caritas Polska przeznaczy 400 tysięcy złotych na inicjatywy ekologiczne. W ramach projektu „Ekologia integralna encykliki Laudato Si’ w działaniu Wspólnot Caritas i społeczności lokalnych”, dofinansowanego przez Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, Caritas ogłasza konkurs na lokalne działania edukacyjne, aktywizacyjne czy gospodarskie w duchu ekologicznej "troski o wspólny dom" papieża Franciszka.