Caritas - Laudato Si | Ruszył konkurs grantowy na projekty ekologiczne
Ruszył konkurs grantowy na projekty ekologiczne

Caritas Polska przeznaczy 400 tysięcy złotych na inicjatywy ekologiczne. W ramach projektu „Ekologia integralna encykliki Laudato Si’ w działaniu Wspólnot Caritas i społeczności lokalnych”, dofinansowanego przez Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, Caritas ogłasza konkurs na lokalne działania edukacyjne, aktywizacyjne czy gospodarskie w duchu ekologicznej „troski o wspólny dom” papieża Franciszka.

„Bardzo nam zależy, by docenić twórcze podejście lokalnych społeczności do przesłania zawartego w encyklice Laudato si’” – powiedział ks. Marcin Iżycki, dyrektor Caritas Polska. „Papież Franciszek w tzw. „zielonej encyklice”, w słowach skierowanych do wszystkich ludzi dobrej woli, wzywa do “troski o wspólny dom”, czyli Ziemię. Pozyskane środki chcemy przeznaczyć na inicjatywy, programy, działania podejmowane w parafiach, ale również pomysły wolontariuszy aktywizujących środowiska szkolne” – podkreślił dyrektor.

„W lokalnych wspólnotach widać spore zainteresowanie kwestiami ekologii. Wszyscy odczuwamy zmiany zachodzące wokół nas. Latem wiele regionów dotknęła susza, a zimne miesiące są dolegliwe z powodu złej jakości powietrza. Te dwie pozornie niepowiązane ze sobą kwestie to przykłady tematów, w których jest pole do współdziałania. W wielu miastach w Polsce spotkaliśmy osoby prawdziwie zatroskane o swoje małe ojczyzny. To projekt dla nich, chcemy wspólnie rozwijać swoją wiedzę i świadomość” – mówi Andrzej Grupa, animator krajowy Wspólnoty Caritas Laudato si’.

Inicjatywy edukacyjne, aktywizacyjne czy gospodarskie o ekologicznym charakterze mogą liczyć na wsparcie finansowe (działania w parafiach do 12.500 zł, w szkołach do 4.000 zł). Nabór wniosków w I edycji konkursu trwa do 23 września (parafie) i do 30 września (szkoły). W tej edycji czekamy na zgłoszenia od parafii i szkół współpracujących z Caritas z diecezji: koszalińsko-kołobrzeskiej, przemyskiej, rzeszowskiej, sosnowieckiej i zielonogórsko-gorzowskiej.

Więcej informacji o konkursie wraz z regulaminem i formularzami zgłoszeniowymi znaleźć można na stronie:

Rita

Ekologia integralna w praktyce. „Zrobimy, co możemy”

Żyjemy w epoce supermarketów. Wzrok nasz nie wybiega poza sklepowe półki, promocyjne gazetki i wypełnione tanimi produktami magazyny sklepów internetowych. Póki za pomocą karty płatniczej możemy zaspokoić większość podstawowych potrzeb, a mimo komunikatów o suszy, woda wciąż leci z kranu, póty degradacja środowiska naturalnego będzie poza zasięgiem naszej uwagi.

Tu liczy się inicjatywa!

Ten wrzesień zapowiada się ekscytująco! Trzy konkursy grantowe w każdej z pięciu diecezji biorących udział w naszym projekcie.