Ogród pachnący lawendą
Polskie zioła to skarbnica zdrowia, czemu by więc nie znaleźć dla nich miejsca w ogrodzie?
Na taki pomysł wpadła Szkoła Podstawowa nr 3. W stworzenie Ekologicznego Ogrodu Ziołowego zaangażowali się uczniowie, którzy przy tej okazji poznali właściwości i zastosowanie poszczególnych ziół w kuchni i kosmetologii oraz zachęcali swoich najbliższych do tworzenia ekologicznych ogrodów przy swoich domach .
W ogrodzie posadzono m. in. pięknie pachnącą lawendę, którą następnie zasuszono i przekazano na zbiórkę, z której pozyskane środki będą przekazane na pomoc dla chorej uczennicy. Lawenda jest niezwykle wdzięczną rośliną i może posłużyć np. do zaparzenia herbaty, stworzenia woreczków aromatyzujących powietrze lub ochładzającej w upalne dni wody lawendowej, na którą przepis znajdziecie poniżej!
WODA LAWENDOWA
Przygotuj kawiarkę i kwiaty lawendy. Zalej dolny zbiornik kawiarki wodą i umieść lawendę w miejscu przeznaczonym na kawę. Następnie zagotuj i poczekaj, aż zbiornik lawendy napełni się aromatyczną wodą lawendową! Woda lawendowa może służyć jako tonik do skóry lub mgiełka (wówczas należy przelać ją do atomizera).
Nazwa projektu:
“Ekologiczny Ogród Ziołowy”
Autorzy:
Szkolne Koło Caritas przy SP Nr 3 w Nidzicy
Region:
Archidiecezja warmińska