Kiedy Ziemia prosi o pomoc

Na ratunek Matce Ziemi

Ziemia woła o pomoc, więc trzeba działać! W ramach projektu odbyło się wiele inicjatyw angażujących szkolną młodzież we wspólną walkę o piękną planetę.

Były to m. in.: „korespondencyjne” Ekologiczne Zawody Sportowe na terenie miasta Nakło, warsztaty twórcze z recyklingu „ZE STAREGO COŚ NOWEGO” z wykorzystaniem odpadów przyniesionych przez uczestników czy „Trashion show” czyli Ekologiczny Pokaz Mody z klasami VII – VIII i wystawa on-line z wykonanych prac na stronie szkoły i portali społecznościowych miasta.

Rodzice wraz z dziećmi i nauczycielami zaangażowali się w stworzenie lokalnego „zielonego miejsca” o nazwie „Skwerek u Wyszyńskiego”. Dzieciaki zrobiły również budki lęgowe zawieszone na ocalałych drzewach w pobliżu skwerku. Ponadto na warsztatach przygotowano fiszki z cytatami zaczerpniętymi z encykliki, w formie zakładek do książek, które były rozdawane przy każdym działaniu projektowym.
Dzięki akcjom treść encykliki papieża Franciszka Laudato si’ dotarło do większej grupy odbiorców, również poprzez współpracę z innymi szkołami, instytucjami i władzami miasta, a lokalna infrastruktura wzbogaciła się o zieloną oazę, w której można wypocząć od zgiełku miasta.

Nazwa projektu:

“SOS!!! To ziemia woła nas!”

Autorzy:

Szkoła Podstawowa nr 2 w Nakle