Niedziela świętego Franciszka 2021 – diecezja kielecka

Niedziela świętego Franciszka 2021 – diecezja kielecka 1200 800 Caritas Laudato si’

Niedziela Świętego Franciszka w Parafii rzymskokatolickiej pw. św Wincentego Pallottiego w Kielcach była dniem pełnym radości, zabawy i zachwytu Stworzeniem. Co było w programie?

Po mszy świętej w intencji Stworzenia otwarto strefę atrakcji.  Na młodszych uczestników czekał kącik animacji i malowanie buzi, a na nieco starszych – warsztaty recyklingowe, na których szyły się pacynki, torby na pieczywo i zakupy oraz powstały kreatywne eko-kartki i przeróbki ubrań. Oczywiście przez cały dzień działał Podzielnik i bookcrossing.

Przy stoisku gastronomicznym można było skosztować wegetariańskich pyszności przygotowanych przez Centrum Integracji Społecznej w Kielcach i smacznych ciastek z logo Caritas Laudato si’ wypieczonych przez Środowiskowy Dom Samopomocy Mniów.

Pani Beata Jakoniuk-Wojcieszak, naturoterapeutka i dziennikarka, podzieliła się z obecnymi cenną, ludową wiedzą o wielkiej mocy ziół, przywracaniu zdrowia naturą i drodze do harmonii z Bogiem i przyrodą. Z obecnymi spotkała się również Kinga Cywoniuk z bloga Potrzebuję MNIEJ – z miłości do minimalizmu, która wygłosiła prelekcję ‘Świętokrzyski Decluttering, o dwóch takich co są w porządku.