Rozważania różańcowe – Tajemnice Światła

Rozważania różańcowe – Tajemnice Światła 940 788 Caritas Laudato si’

Na różańcu można wyprosić cuda wianki! Nie wierzysz? Spróbuj! Wykorzystaj październik, miesiąc Matki Bożej Różańcowej, aby modlić z rozważaniami różańcowymi Tajemnic Światła.

1. Chrzest Pana Jezusa w Jordanie

Czy pamiętasz ten moment, kiedy wchodzisz do wody? Czujesz, że ogarnia twoje ciało, gdy zanurzasz się w niej coraz głębiej. Można to porównać do modlitwy różańcowej – kiedy zaczynamy przesuwać paciorki, zanurzamy się w modlitwie. Wchodzimy w głębię tajemnic. W życiu spotykamy sytuacje, których nie rozumiemy, które są dla nas tajemnicą. Tajemnica cierpienia, radości, choroby, śmierci – doświadczamy ich, nie wiedząc do końca, dlaczego. Jeżeli z wiarą przyjmiemy doświadczenia, które są dla nas niezrozumiałe, może nad nami również otworzy się niebo i usłyszymy głos, że jesteśmy dziećmi kochanymi przez Ojca.

2. Cud w Kanie Galilejskiej

To ekscytujące, że Jezus objawia się jako Bóg tam, gdzie chłopak wyznaje miłość dziewczynie. Przemiana wody w wino w Kanie Galilejskiej jest znakiem obfitości, ogromu miłości, którą obdarza nas Bóg. Z tej miłości stworzył świat, abyśmy mogli w nim zamieszkać jak w domu. M też czynimy ze swojego serca dom, w którym może zamieszkać druga osoba. Ale Bóg idzie o krok dalej – widząc, jak ten podarowany dom jest przez nas traktowany, otwiera swoje serce, byśmy, poranieni i często samotni w swoim cierpieniu, mogli w nim zamieszkać i odpocząć.

3. Głoszenie Królestwa Bożego i wzywanie do nawrócenia

Święty Franciszek powiedział braciom, by głosili Ewangelię wszelkiemu stworzeniu. I tu przejawia się jego geniusz, bo wiedział, że Ewangelię głosimy nie tylko wtedy, kiedy ludzie na nas patrzą, ale również wtedy, gdy przebywamy w samotności. Głosimy wtedy, gdy idziemy sami na spacer do lasu czy samotnie kajakiem opływamy jezioro. Głosić Ewangelię wszelkiemu stworzeniu to dostrzegać w każdej istocie, we wszystkim, co nas otacza, znak Bożej obecności.

4. Przemienienie na górze Tabor

Poznanie rzeczywistości łączy się z wysiłkiem, z wchodzeniem na górę. Trzeba dużej uważności, by dostrzegać w trudnych sytuacjach głos Jezusa, który przygotowuje nas do tego, co ma nadejść. Każda chwila przygotowuje nas na moment śmierci. Jeżeli ma się wydarzyć w życiu coś trudnego, to wcześniej pojawiają się sytuacje, które nas na to przygotowują i które nas uczą. Już teraz obserwujemy skutki lekkomyślnej działalności człowieka – anomalie klimatyczne, ginięcie gatunków. Od nas zależy, czy potraktujemy te znaki poważnie. Boże, dodaj nam mądrości, byśmy przestali niszczyć nasz wspólny dom.

5. Ustanowienie Eucharystii

To niesamowite, że Bóg który jest Stwórcą, zamyka się w kawałku chleba i kropli wina. Pozwala się połamać, by stać się pokarmem dla wszystkich. Jezus nie kalkuluje i nie jest wyrachowany. Nie zagarnia dla siebie, ale cały się oddaje, bo wie, że wolą miłosiernego Ojca jest dzielenie siebie i rozdawanie potrzebującym. Naszym zadaniem jest takie dzielenie siebie, swojej obecności, uwagi, które wszystkim spragnionym pokaże drogę do wody żywej. Daj nam Boże wody żywej, byśmy już nigdy nie pragnęli. Daj nam siebie, byśmy nigdy nie byli głodni.

różaniec tajemnice światła

Po więcej zapraszamy Was tutaj: Caritas Laudato si na Facebooku. Bądź na bieżąco!