Zobacz źródła ciekawostek z rekolekcji wielkopostnych online

rekolekcje wielkopostne online

Zobacz źródła ciekawostek z rekolekcji wielkopostnych online

Zobacz źródła ciekawostek z rekolekcji wielkopostnych online 1177 665 Caritas Laudato si’

Zobacz źródła ciekawostek z rekolekcji wielkopostnych online!

Podczas rekolekcji wielkopostnych br. Cordian przywołuje wiele ciekawostek, sprawdź źródła i więcej informacji!

Zobacz plan rekolekcji – nadal możesz dołączyć!

Dzień 1 – [obejrzyj!]

ok. 7:00:
W zleconej przez NIK ekspertyzie wśród dodatków, które mogą wywoływać alergie wymieniono barwniki spożywcze, szczególnie syntetyczne (m.in. E 123, E 110, E 122) oraz konserwanty z grupy siarczynów. Wskazano również, że niektóre barwniki (E120 koszenila, E124 czerwień koszenilowa i E 129 czerwień Allura), mogą powodować groźny dla życia wstrząs anafilaktyczny. Barwniki te są często używane w wędlinach, napojach, sałatkach. Są one szczególnie niebezpieczne dla dzieci oraz osób uczulonych na salicylany. Jako dodatki o wysokim potencjale pronowotworowym wymieniono konserwanty: kwas benzoesowy (E 210) i jego pochodne oraz azotyny i azotany (E 249, E 250, E 251, E 252).

Na stosowanie substancji dodatkowych na tak dużą skalę pozwala obecnie obowiązujące prawo polskie i Unii Europejskiej. Jest ono w tym zakresie bardzo liberalne. Niewiele jest produktów, do których nie wolno stosować dodatków. Są to m.in. żywność nieprzetworzona, miód, masło, mleko pasteryzowane i sterylizowane, naturalna woda mineralna, kawa, herbata liściasta.
-> https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/e-w-zywnosci-bez-kontroli.html

Dzień 2 – [obejrzyj!]

ok. 6:00:
W Global Chemical Outlook, raporcie wygenerowanym przez Program Ochrony Środowiska Narodów Zjednoczonych z 2013 r., czytamy: „Pomimo wielu dowodów na szkodliwy wpływ substancji chemicznych na środowisko, jak i ludzki organizm istnieją ogromne braki informacji. Z setek tysięcy chemikaliów obecnych na rynku jedynie niewielka ich ilość została przebadana pod kątem szkodliwości na zdrowie człowieka oraz środowisko”.

6:32:

10:56:
„Stworzenie jest zagrożone tam, gdzie my wszyscy jesteśmy ostateczną instancją; jest zagrożone tam, gdzie myślimy, że wszystko co zakupiliśmy jest nasze i konsumujemy dla samych siebie.”
Benedykt XVI (Spotkanie z duchowieństwem diecezji Bolzano-Bressanone, 6 sierpnia 2008)

13:59:
Przepis na ekologiczny proszek do prania, płyn do płukania tkanin i inne środki czystości:
-> https://laudatosi.caritas.pl/aktualnosci/ekologiczne-przepisy-proszek-do-prania-plyny-srodki-czystosci/

Przepis na domowy ocet cytrusowy do sprzątania
-> https://laudatosi.caritas.pl/aktualnosci/przepis-na-domowy-ocet-cytrusowy-do-sprzatania/

Dzień 3 [oberzyj]

0:36:
„Błogosławcie Pana wszystkie dzieła pańskie, chwalcie go i wywyższajcie na wieki. Niech Ziemia błogosławi Pana. Niech Go chwali i wywyższa na wieki. Błogosławcie Pana góry, pagórki, wszelkie rośliny na ziemi, źródła wodne, rzeki, wieloryby, morskie stworzenia, ptaki powietrzne, dzikie zwierzęta, trzody. Wszystkie stworzenia błogosławcie Pana.”
Dn 3, 57-88 (Całe stworzenie wielbi Boga)/ Księga Daniela, werset 57-88

3:30:
Żyjemy w kraju, w którym przypada najmniej wód gruntowych na osobę.