Kurs szycia ‘zrywek’ z firanek

Głównym celem projektu jest utworzenie pracowni upcyklingowej.

Młodzież na warsztatach szyje woreczki z firanek, które trafią do parafian z Sanktuarium Świętego Józefa Opiekuna Rodziny na kieleckim Szydłówku. W ten sposób robią dobry uczynek i uczą się jak dbać o środowisko.

– Obserwując, że naszym otoczeniu wszechobecny jest plastik, chcemy być bardziej EKO, zgodnie z encykliką „Laudato Si” Ojca Świętego Franciszka – mówi Małgorzata Augustyn, kierownik świetlicy.– Chcemy pokazać dzieciom, że nie trzeba przy każdych zakupach zabierać ze sklepu foliowych torebek, ale można skorzystać z materiałów pozyskanych z odpadów, bo dzięki przeprowadzonej uprzednio zbiórce udało się pozyskać ok. 110 sztuk firanek do wykorzystania. Z nich można uszyć fajne woreczki, które później wykorzystamy w sklepie.

– Dzieci pomagają nam uszyć woreczki z firanek, które przynosili nam parafianie i jakie dostaliśmy ze zbiórki zorganizowanej przez Diecezjalne Centrum Wolontariatu. Niektórzy zajmują się wycinaniem, inni szyciem, każdy na miarę swoich możliwości – relacjonuje Małgorzata Augustyn.

Uczestnicy warsztatów chcą uszyć 450 woreczków, które będą rozdane parafianom Sanktuarium Świętego Józefa Opiekuna Rodziny.

Nazwa projektu:

„Zerwij ze zrywką”

Autorzy:

Świetlica Środowiskowa Caritas „U Józefa”

Region:

Diecezja kielecka