Szkolna wymiana rzeczy

Do uszycia jednej pary dżinsowych spodni potrzebne jest aż 15 tysięcy litrów wody. Może zamiast kupować nowe ubrania, lepiej jest się nimi wymienić?

W jednej ze szkół w Częstochowie w ramach akcji „Oddaj zabierz” stanęła “Rozdzielnia” ubrań. Punkt wymiany ubrań ratuje rzeczy przed wyrzuceniem i uwrażliwia dzieci na problem konsumpcjonizmu.

W szkole dzieje się dużo dobra! Uczniowie rozwijają umiejętności plastyczne i wykorzystują odpady tworząc przedmioty codziennego użytku.

W jednym z projektów uczniowie odnowili szkolne krzesełka nadając im nowy, oryginalny wygląd. Kolorowe meble waste ozdobiły szkolne klasy. Akcja miała same plusy – młodzież podszkoliła się w zakresie umiejętności plastycznych i tematyki zero waste, a meble zostały uratowane przed wyrzuceniem.

Powstały również m.in. maty węchowe – kolorowe zabawki edukacyjne dla psów, które pomagają im rozwijać zmysł węchu. Często spotyka się je w domu właścicieli czworonogów, ale niestety brakuje ich w schroniskach dla zwierząt. Dzięki inicjatywie młodzieży z resztek materiałów powstały piękne maty, które zostały przekazane do pobliskiego schroniska dla psów.

Nazwa projektu:

„Eko pomysły na odpady”